NEREALNO ZDRAVO

NUTRITIVNE KARAKTERISTIKE GROŽĐA: Mnogi ga obožavaju, a ne znaju koliko je zdravo

Grožđe (Vitis vinifera) je jedno od najukusnijih i najhranljivijih namirnica koje možete priuštiti, ljudi svih uzrasta obožavaju ga zbog njegovog ukusa i hranljive vrednosti.

Fitnes & Nutricija
15:53h Autor:
NUTRITIVNE KARAKTERISTIKE GROŽĐA: Mnogi ga obožavaju, a ne znaju koliko je zdravo
Foto: Shutterstock

Redovno konzumiranje umerenih količina grožđa se svima preporučuje (osim ako niste alergični), međutim, trebate znati da preveliki unos ovog voća može ostvariti neka neželjena dejstva. Grožđe se može jesti u svežem ili suvom obliku, ali su cenjeni i proizvodi koji nastaju njegovom preradom i koji zadržavaju lekovita svojstva kao što su vino, sok, džem, sirće, ekstrakt i ulje semena grožđa.

Počevši od najstarijih civilizacija pa sve do danas grožđe se najviše upotrebljava i gaji zbog proizvodnje vina (oko 70% ukupne proizvodnje), dok se manji deo koristi za ishranu u svežem i suvom obliku, piše prirodnadar.rs.

Grožđe
foto: Shutterstock

Postoje razni varijeteti grožđa koji se razlikuju po boji i sadržaju nutrijenata, kao što su zeleno, crveno, crno i žuto grožđe.

Nutritivne karakterstike grožđa

Grožđe u zavisnosti od varijeteta sadrži više ili manje fitonutrijenata, jedinjenja koja ga čine izuzetno lekovitim. U fitonutrijetne spadaju fenoli, polifenoli, rezveratrol i karotenoidi. Fitonutrijenti su jedinjenja sa velikim brojem lekovitih dejstva i nastaju najčešće složenim metabolizmom u biljkama. Ljudima čija se ishrana bazira na unosu većih količina biljaka i biljnih proizvoda ova jedinjenja pružaju veliku potporu i omogućavaju normalan život.

Grožđe i njegovo seme odličan su antioksidans.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs