Tahiniili susamova pasta je namaz koji se koristi za pripremu mnogih jela, ali takođe i čuva zdravlje celog organizma.
Prve beleške o tahini nađene su u arapskoj kuvarici iz 13. veka. Iz arapskih zemalja proširio se na Indiju, Koreju i Japan. Pun je esencijalnih vitamina, minerala i aminokiselina.
Ovih 8 prednosti za organizam ćete dobiti ukoliko je uvrtsite u svoju ishranu:
1. Normalizujte krvni pritisak
Sastav paste sadrži antioksidante, biljne lignane i kalijum, koji doprinose poboljšanju lipidnog profila i, shodno tome, nižem pritisku.
2. Smanjite nivo lošeg holesterola
Zahvaljujući prisustvu fitosterola(beta-sitosterola) u pasti, holesterol drži pod kontrolom.
Upotreba:
Trebalo bi bilo uzimati 3 kašike dnevno, najbolje u prvoj polovini dana, kada se metabolički procesi u organizmu ubrzavaju, a hrana se lakše apsorbuje.
Pastu čuvajte u frižideru u zatvorenoj posudi, a pre upotrebe pomešajte.
Ova paste se od davnina koristi u Kini, čuva zdravlje tela, ali i daje odličan ukus jelima