ELIKSIR ZDRAVLJA

Narodni lek koji regeneriše celo telo: Jedna šolja ovog čaja leči anemiju, snižava šećer u krvi i čuva zdravlje bubrega!

U samo jednoj šolji nalazi se lek koji se uspešno bori sa mnogim zdravstvenim problemima

Fitnes & Nutricija
16:33h Autor:
Narodni lek koji regeneriše celo telo: Jedna šolja ovog čaja leči anemiju, snižava šećer u krvi i čuva zdravlje bubrega!
Foto: Shutterstock

Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i lekovitim materijama. List koprive efikasno olakšava reumatske tegobe, jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju.

Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik, jer može da pojača uklanjanje natrijuma i mokraćne kiseline i olakša stanje kod reume i artritisa.

Takođe, laboratorijska ispitivanja sprovedena u Nemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protivupalni efekat. Kopriva deluje protiv dijareje i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja peska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u telu.

Kopriva snižava i nivo šećera u krvi, pa se stoga koristi u brojnim mešavinama čajeva protiv dijabetesa.

Ni jedan lek joj nije ravan: Ova biljka sprečava starenje, čuva srce i smanjuje rizik od raka!

foto: Profimedia

Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje, jer podstiče apetit, snabdeva organizam gvožđem i uspešno deluje protiv umora. U spoljašnjoj upotrebi kopriva se upotrebljava za lečenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

Branje koprive

Za jelo služe prokuvani listovi i vrhovi mlade biljke koji se beru od kraja februara do maja, a katkad se mogu ponovo naći u jesenjim mesecima. Nežni vrhovi biljke s četiri do šest listića treba otkinuti u rukavicama na mestu gde je stabljika još mekana. Koren se bere u jesen i proleće, a potom koristi svež ili suši. Mladu koprivu možete da pripremite kao spanać, a od nje se prave i umaci, salate, čorbe, pite i druga jela. Mladi izdanci se mogu pržiti na ulju, a osušeni i samleveni u prah mogu se spremati za dalju upotrebu. Otrovni sadržaj iz koprivinih žila (mravlja kiselina) kuvanjem se neutrališe. Kopriva je bogata kalcijumom, fosforom, gvožđem i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline te stoga predstavlja prirodni multivitaminski koncentrat.

3 napitka sa đumbirom koja dižu iz mrtvih: Imaćete najjači imunitet, svi virusi će vas zaobići! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Pripema čaja od koprive

Potrebo vam je:

  • 2 kašičice listova koprive
  • 250 ml vode

Priprema:

Sveži ili sušeni list koprive prelijte vrelom vodom, ostavite poklopljeno da stoji deset minuta pa procedite.

Primena:

Popijte šoljicu svakog dana kod reumatskih bolova, umora, malokrvnosti i izostanka apetita.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs