ELIKSIR ZDRAVLJA

Ni jedan lek joj nije ravan: Ova biljka sprečava starenje, čuva srce i smanjuje rizik od raka!

Ne zovu je bez razloga čuvarem zdravlja čitavog organizma

Fitnes & Nutricija
Autor:
Ni jedan lek joj nije ravan: Ova biljka sprečava starenje, čuva srce i smanjuje rizik od raka!
Foto: Profimedia

Masline nisu bez razloga omiljene velikom broju ljudi. Dokazano je da su jedna od najvrednijih i najkorisnijih namirnica koje možemo da unesemo u organizam. Redovna konzumacija će imati vrlo pozitivan uticaj na čitavo telo.

Za početak, vredi pomenuti bogat vitaminski sastav maslina: oni sadrže kompleks vitamina B, kao i vitamin C i E. Vitamin E još nazivaju i vitaminom lepote.

U sebi sadrže i veliku količinu minerala, kao što su fosfor, natrijum, magnezijum, jod, gvožđe i kalijum.

Zbog visokog sadržaja proteina i zdravih vlakana u maslinama, upotreba ovog proizvoda u hrani pomaže normalizaciji gastrointestinalnog trakta i uklanjanju toksina iz organizma.

Pored toga, masline su veoma korisne za kardiovaskularne bolesti i probleme mišićno-koštanog sistema, kao što su giht, osteoporoza i artritis.

3 napitka sa đumbirom koja dižu iz mrtvih: Imaćete najjači imunitet, svi virusi će vas zaobići! (RECEPT)

foto: Thinkstock

Osnažiće vaš imuni sistem

Masline sadrže antioksidanse, posebno polifenol poznat kao oleuropein koji možete dobiti samo iz biljaka. Pokazalo se da ove moćne hemikalije štite i čak oslobađaju telo od štetnih slobodnih radikala koji izazivaju virusne infekcije, pa čak i bolesti.

Bićete zaštićeni od nekih tipova kancera

Zbog sposobnosti maslina da podstaknu vaš imuni sistem i zaštite od bolesti, one takođe imaju moć da zaštite ćelijske membrane od raka. Mnoge studije na epruvetama potvrdile su ove nalaze. I dok se na ljudima ne provode testovi, zanimljivo je primetiti da je u mediteranskoj regiji dakle masline potiču i gde se najčešće konzumiraju, pojava raka niža nego u drugim evropskim ili američkim zemljama.

Nakon 40-te su apsolutno zabranjene: Ove namirnice udvostručuju proces starenja!

foto: Profimedia

Smanjiće vam se pojava bora i poboljšaće se zdravlje kože

Masline imaju dve glavne komponente koje pomažu u smanjenju bora i poboljšavaju zdravlje kože: Vitamin E i oleinska kiselina. Vitamin E je antioksidant rastvorljiv u mastima koji štiti kožu od oštećenja od slobodnih radikala, a može imati i antiinflamatorna svojstva koja pomažu u zaštiti kože. Oleinska kiselina, s druge strane, održava kožu zdravom i mekom.

Ukratko: ako želite da budete lepši i zdraviji - jedite masline!

(stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs