Narodna medicina

3 NAPITKA KOJA REGULIŠU HORMONE: Svaka žena mora da zna za ovaj lek! (RECEPT)

Postoje sredstva efikasnija od lekova za regulaciju hormona

Fitnes & Nutricija
20:12h Autor:
3 NAPITKA KOJA REGULIŠU HORMONE: Svaka žena mora da zna za ovaj lek! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Kad razmišljate o hormonskom zdravlju, šta vam prvo pada na pamet? Tablete? Ne bi trebalo, jer postoje efikasna prirodna sredstva.

Tema uravnoteženog hormonskog zdravlja s godinama postaje sve aktuelnija. Dolaze na red skupi lekovi i beskrajne konsultacije s ginekologom. Odmah pokušajte da sprečite potrebu za lekovima koji regulišu hormonske promene, do kojih dolazi vremenom!

Ovo su tri prirodna recepta koji stabilizuju lučenje hormona:

Topla voda s limunom

Topla voda s limunom doprinosi smanjivanju težine, uklanja toksine iz organizma, poboljšava imunitet, stanje kože i varenje. Razlog tome je što limun utiče na hormon sitosti – leptin. Ukoliko leptin nije u ravnoteži, telo počinje da stvara masne naslage. Limun pomaže da se izbegne dehidratacija i poboljšava varenje.

♦ Recept je veoma jednostavan: iscedite sok od pola limuna u čašu tople vode i ispijte odjednom. Jutro će vam bolje početi uz ovaj napitak.

Čaj od listova maline

Listovi maline se od davnina koristi za ojačavanje mišića materice. Naučna istraživanja potvrdila su da ova biljka blagotvorno utiče na rad hormona. Žene koje piju ovaj čaj tokom trudnoće, nemaju teškoća prilikom porođaja.

♦ Recept je takođe jednostavan: prelijte jednu supenu kašiku listova maline (mogu se koristiti i osušeni) sa 200 ml ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Ovaj čaj nemojte piti pred spavanje, već bolje tokom dana.

Zlatno mleko

Zlatno mleko poboljšava imunitet i dovodi u ravnotežu nivo hormona u organizmu. Ovaj napitak zagreva, osvežava i umiruje. Sastoji se od kurkume, kokosovog ulja i zaslađivača, koji čine korisnu kombinaciju za regulisanje hormona i uopšte blagotvorno utiče na organizam.

Ajurveda smatra kurkumu aktivnim začinom, koji poboljšava cirkulaciju i metabolizam estrogena.

♦ Recept: u 200 ml vrućeg mleka dodati pola kafene kašičice kurkume i kašičicu kokosovog ulja. Možete dodati i med, po ukusu. Ovaj napitak je bolje piti uveče.

Preporučujemo da jutro započnete toplom vodom s limunom, čaj od maline pijete u toku dana, a pred spavanje se počastite toplim zlatnim mlekom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs