Obratite pažnju na ishranu

Pravilna ishrana: Nije važno šta jedete već i kada jedete!

Pravilna i zdrava ishrana nije važna samo za gubitak kilograma, već i za rad srca, rad mozga, bolji san ili lečenje prehlade

Nutricija
Autor:
Foto: Shutterstock

Pravilnom i zdravijom ishranom možete poboljšati kilažu, zdravlje zuba, rad srca i mozga, smanjiti gubitak kose ili usporiti starenje. 

 

Ne morate držati rigorozne dijete, niti se odricati uživanja u hrani da biste poboljšali svoje zdravlje. Dovoljno je da posvetite više pažnje tome šta jedete, ali i kada jedete.

 

Koje su namirnice dobre za zdravlje?

 

Bolji i zdraviji san

 

Za bolji i zdraviji san se preporučuju banane, bobičasto voće, med i badem. Pred spavanje preporučuje se izbegavanje kafe, brze hrane, gaziranog pića i piletine.

 

Sporije starenje

 

Nekada je teško priznati da starimo. Zato, nam neke namirnice mogu pomoći da izgledamo mlađe. U svoju ishranu obavezno uvrstite jagode, ribu, avokado i koštunjave plodove. Kako biste očuvali svoj izgled, izbegavajte veliki unos brze hrane, slatkiša i testa.

 

Bolji rad mozga

 

Žitarice, riba, orah, pasulj i zeleno povrće pospešiće rad mozga. Preporučuje se izbegavanje preterane upotrebe crvenog mesa, kačkavalja, brze hrane, gaziranog pića i slatkiša.

 

Zdravlje zuba

 

Blistavi i zdravi zubi lako se mogu održavati kroz unos jabuka, šargarepe, kivija, crnog luka i mlečnih proizvoda. Ono što kvari zdravlje naših zuba su alkohol, slatkiši i gazirana pića. 

 

Kad ujutru progledate, popijte ovo: Napitak koji alkalizuje telo, jača imunitet, sprečava starenje i smanjuje težinu! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Borba protiv prehlade

 

Vaši saveznici u borbi protiv prehlade i jačanju imuniteta su med, đumbir, citrusno voće, pileća supa i beli luk. Teške namirnice poput kukuruza, mlečnih proizvoda, jogurta i pržene hrane mogu usporiti oporavak.

 

Gubitak kose

 

Za zdravu i sjajnu kosu preporučuju se spanać, orah, jaja, bademovo mleko i sladak krompir. Sjaj kose lako se može narušiti konzumiranjem alkohola, zaslađenim pićima, brzom hranom i slatkišima. 

 

Gubitak kilograma

 

Ukoliko želite da skinete višak kilograma obratite pažnju na unos jabuka, ribe, bobičastog voća, zelenog povrća i citrusa. Gubitak kilograma ne mora podrazumevati dijetu, ali trebalo bi smanjiti unos prerađenog mesa, slatkiša, brze i pržene hrane. 

 

Duži život

 

Pravilna ishrana može produžiti mladost, tvrde nutricionisti. Zato, unosite avokado, bobičasto voće, koštunjave plodove, citrusno voće i zeleno povrće. Preporučuje se izbegavanje brze i pržene hrane, zaslađenih pića i slatkiša.

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...