LEKOVITOST RENA

Zašto ren važi za najzdraviji koren na svetu? Evo barem 5 razloga!

Do svog punog izražaja dolazi onda kada treba podstaći imunitet, smanjiti krvni pritisak ili sprečiti bolesti kostiju

Nutricija
20:12h Autor:
Foto: Shutterstock

Zahvaljujući svojim jedinstvenim jedinjenjima, ren je u stanju da pomogne u tretiranju mnogih boljki. Lekovitost rena je neupitna, a do svog punog izražaja dolazi onda kada treba podstaći imunitet, smanjiti krvni pritisak ili sprečiti bolesti kostiju.

 

Ren

 

Kod kozumiranja rena treba imati na umu da on sadrži natrijum, koji nije tako povoljan za dijabetičare. Ljudi sa poremećajem u radu bubrega takođe bi trebalo značajno da izbegavaju konzumiranje rena, ali se zbog njegove lekovitosti ipak preporučuju male količine.

 

Sprečava rak

 

Manje je poznato da ren u sebi sadrži specifično organsko jedinjenje sinigrin koje pomaže u smanjenju kancerogenog rasta. Zahvaljujući sinigrinu, ren pospešuje imunitet, koji se svojom jačinom efektnije bori protiv maligniteta i stanja koja dovode do karcinoma.

 

Podstiče imunitet

 

Nutricionisti su uvereni da, osim što ćemo ostati u formi, redovnim konzumiranjem rena aktiviramo sopstveni imuni sistem, koji je naša odbrana od svih vrsta bolesti. Izotiocijanat u renu će podstaknuti aktivaciju jačanja našeg imunog sistema i poboljšati proizvodnju belih krvnih zrnaca čiji broj zavisi od broja slobodnih radikala.

Smanjuje krvni pritisak

 

Ren je fantastičan u snižavanju krvnog pritiska, ne samo konzumiranjem, već i udisanjem ovog korena. Oštar miris ove biljke može smanjiti nivo krvnog pritiska tako što ren proizvodi azot-monoksid, koji pomaže našim krvnim sudovima da se opuste što je više moguće.

 

Predupređuje artritis i osteoporozu

 

Kalcijum i magnezijum su esencijalni minerali zaduženi za izgradnju kostiju koji nas drže podalje od nastanka artritisa i osteoporoze. Ren je veoma bogat ovim mineralima, pa se zbog toga preporučuje u ishrani svima koji imaju genetsku predispoziciju ka razvijanju ovih koštanih oboljenja.

 

Poboljšava varenje i disanje

 

Oštar miris nekih biljaka poput ruzmarina, žalfije ili nane pospešuje pravilno disanje, umiruje napetost i poboljšava koncentraciju. Ren je ljut toliko da tera i suze na oči, a potpomaže našem respiratornom sistemu da radi "kao sat".

 

Lek i hrana: Ovako se bosiljak pravilno koristi!

foto: Shutterstock

Dovoljno je duboko udahnuti izblendiran ren kako bi se smanjila sluz kod prehlade i bolova u plućima, kao i sve neprijatnosti koje prate prehladu, alergije ili upalu sinusa. Upotreba rena u ishrani dovodi do pravilnog digestivnog rada i zdravlja naših creva kojima ne smeta njegova ljutina.


Začin koji topi masne naslage: Zaboravite cimet, ovo ide uz svako jelo, a čini čuda za telo!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...