pokazalo istraživanje

Naučnici tvrde: Stariji ljudi koji svaki dan jedu ovu namirnicu imaju bolje pamćenje!

Studija je pokazala da ova namirnica čuva mozak i pomaže da bolje pamtimo

Nutricija 27.03.2019. - 10:33h Autor: Stil
Foto: Profimedia

Stariji ljudi koji jedu više od dve porcije pečuraka dnevno imaju 50 posto veće šanse da neće imati problema sa pamćenjem, tvrde naučnici.

 

Naime, studija je obuhvatila 600 Kineza iz Singapura starijih od 60 godina, koji ma su mereni opšti zdravstveni pokazatelji poput krvnog pritiska, težine, visine i brzine hodanja.

 

Ispitanici su prolazili kroz neurološka testiranja tokom kojih su se pratili znakovi demencije.

 

Punjene pečurke sa slaninicom: Savršeno predjelo ili lagani obrok! (RECEPT)

foto: Profimedia

U istraživanje su uključili šest uobičajenih vrsta pečuraka, a to su sveži zlatni šampinjoni, bukovača, šitake i obični šampinjon, te ukiseljene i sušene pečurke.


I ranije studije su došle do zaključka da nedostatak ergotioneina može da utiče na pojavu Alchajmerove bolesti. Dodatna istraživanja su pokazala   pojedini spojevi pečuraka mogu da utiču na sintezu i rast živaca, dok bioaktivni sastojci pomažu proizvodnju sastojaka koji štite mozak od propadanja.

 

Ali, nutricionisti misle sasvim drugačije.

 

"Mnogo ljudi ne može dobro da svare pečurke, a onda ne možemo ni dobiti nutrijente iz nje i zato je ne smatram nutritivno toliko pogodnom namirnicom. Probava je proces koji je bitniji od samih nutrijenata. Ergotionein u nekoj količini može da pomagne kod zaustavljanja procesa vezanih uz starenje, a među njima je i demencija" kaže nutrucionista Irena Švenda i dodaje:

 

"Treba ih jesti u manjoj količini, ali češće, a mi to tako najčešće ne radimo. Obično jedemo puno pečuraka u jednom obroku, a poželjno bi bilo kao u japanskoj ili kineskoj ishrani gde su pečurke  sastavni deo supe i drugih jela".

 

Namirnice koje podgrevanjem postaju toksične: Spanać, pečurke i meso nisu jedini!

 

(Stil.kurir)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...