Uživajte u najzdravijem piću

Kada treba da pijete toplu, a kada hladnu vodu: Organizmu nije svejedno!

Ajurvedska medicina kaže da pijenje tople vode pomaže u poboljšanju probave, smanjuje nusprodukte metabolizma i podstiče isceljivanje

Fitnes & Nutricija
Autor:
Kada treba da pijete toplu, a kada hladnu vodu: Organizmu nije svejedno!
Foto: Shutterstock

Voda u ljudskom telu obavlja mnoge vitalne funkcije. Pomaže u održavanju idealne telesne temperature, ispire toksine i otpadne materije i pomaže u probavnom procesu i metabolizmu vitamina i minerala.

Svako zna da je redovna konzumacija vode korisna, ali malo ljudi je svesno da temperatura može da učini vodu još boljom. Ovo su pogodnosti uživanja u hladnoj i toploj vodi.

Pročistite bubrege: Voda plus jedna biljka - najmoćniji recept koji uklanja naslage soli i toksina!

foto: Shutterstock

Zašto piti hladnu vodu?

Kad smo zaista žedni, nema boljeg od čaše hladne, osvežavajuće vode. Zato tokom vrućih letnjih dana ili nakon intenzivnog treninga svima treba čaša hladne vode. Hladna voda ima još dobrih strana:

Pomaže vam da sagorite više kalorija. Uvođenjem ledeno-hladne vode u organizam, telo počne da troši više energije u pokušaju da normalizuje temperaturu. Pritom se ubrzava metabolički proces i troši više kalorija.

Hladna voda snižava temperaturu tela. Pijenje hladne vode pomaže u očuvanju tela od pregrejavanja, pogotovo dok radite ili tokom vrućeg vremena. Nepotrebno povećanje telesne temperature može da optereti vaše srce jer krvni sudovi imaju tendenciju širenja. Konzumacija hladne vode da bi se snizila telesna temperatura takođe pomaže u suzbijanju dehidracije koja može nastati zbog prekomernog znojenja.

Hladna voda vas razbuđuje. Osećate letargiju i pospanost, a aparata za kafu nema na vidiku? Umesto toga, pijte hladnu vodu. Na taj način povišava se broj otkucaja srca što uzrokuje talas adrenalina koji će vas razbuditi.

Može da poboljša vaše raspoloženje. Prema mišljenju stručnjaka, jedenje sladoleda može da stimuliše orbitofrontalni korteks – područje mozga koje je odgovorno za raspoloženje. Sigurno je da hladna voda za piće može da pomogne u podizanju raspoloženja. Najlepša stvar kod hladne vode je da ne sadrži šećer i kalorije poput sladoleda.

Izlečite visok pritisak jednom čašom vode: Tehnika starog Japana vredna zlata!

foto: Shutterstock

​Kad je najbolje vreme za uživanje u hladnoj vodi?

Kad god poželite da koristite sve prednosti koje pruža. Bez obzira da li to činite tokom treninga ili kada ste loše volje, sve blagodati koje dolaze konzumacijom hladne vode vaše su čim ih zatrebate.

Rešite sve probleme uz pomoć jedne čaše vode: U ovu tehniku se kune pola sveta!

foto: Shutterstock

Zašto piti toplu vodu?

Ajurvedska medicina kaže da pijenje tople vode pomaže u poboljšanju probave, smanjuje nusprodukte metabolizma i podstiče isceljivanje. Zagovornici kažu da je pijenje tople vode povoljnije od pijenja hladne vode, a najbolje vreme za konzumaciju je ujutro, nakon buđenja. Ovo su neke od navodnih prednosti:

Pruža olakšanje bola. Od glavobolje, nemirnog želuca do menstrualnih grčeva, unos tople vode omogućuje vam da se nosite s bolom bez lekova. Konzumiranje tople vode odmah ima umirujući efekat na telo, čime se omogućava opuštanje živaca i mišića.

Pomaže u sprečavanju preranog starenja. Topla voda je efikasnija kod ispiranja nakupljenih toksina u telu od hladne vode. S oslobađanjem tela od otpadnih proizvoda, koža može da postane mekša i sjajnija. Takođe podstiče proizvodnju strukturnih proteina kolagena i elastina, što zateže kožu i zaglađuje bore.

Topla voda potiče rad creva. To je zato što pomaže u razbijanju hrane na manje čestice, dopuštajući im da prolaze glatko kroz gastrointestinalni trakt. Pijenje tople vode pomaže u suzbijanju zatvora, kao i drugih simptoma povezanih s njim, kao što su nadutost, višak gasova i grčevi u stomaku.

Podstiče bolju probavu. Pijenje hladne vode za vreme i nakon obroka može da uzrokuje otvrdnjavanje masti i ulja u hrani, što će otežati proces probave. Topla voda uopšteno je dobra za probavni proces jer pomaže u razgradnji hrane i pods tiče bolju apsorpciju hranjivih materija.

Blagotvorni uticaj na naš organizam: Zašto je važno piti čašu tople vode nakon svakog obroka?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs