Korisno znati

Spremite se za kupaći: Kako da vaša koža bude glatka, bez uraslih dlačica i crvenila!

Brijanje je i dalje najbrži i najpopularniji metod za uklanjanje dlačica, ali depilacija voskom čini kožu glatkom i do 15 dana
Nega
15:16h Autor:
Spremite se za kupaći: Kako da vaša koža bude glatka, bez uraslih dlačica i crvenila!
Foto: Profimedia

Sezona kupaćih kostima, kratkih haljina i šortseva je već počela, a prva ženska muka koju leto sa sobom donosi jeste problem uklanjanja dlačica sa tela. Neke žene su navikle da dlačice skidaju brijačem, drugima je depilacija voskom bolje rešenje. U suštini, treba izabrati onu opciju koja najviše prija vašoj koži.

Brijanje

Brijanje je i dalje najbrži i najpopularniji metod za uklanjanje dlačica. Dermatolozi ga preporučuju jer najmanje iritira kožu. Stručnjaci savetuju da noge treba brijati uveče, a ne ujutro. I da pod tušem provedete oko 15 minuta, pre nego što počnete s brijanjem jer će to omekšati dlake i otvoriti folikule. Noge nikada ne treba brijati na suvo, većjedobra opcija koristiti penu s hidratantnim sastojkom jer će tako brijač lakše kliziti, a vi ćete izbeći ogrebotine i mogućnost da se posečete.

Koje su najveće greške koje žene prave prilikom brijanja, saznajte OVDE.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Depilacija voskom

Uklanjanje dlaka voskom je bolna metoda, ali ipak popularna jer koža ostaje glatka 10-15 dana. S obzirom na to da dlake rastu u različitim smerovima, često se kao posledica depilacije mogu javiti urasle malje. Zato kozmetičari tvrde da se najbolji efekat postiže ako se depilira deo po deo kože. Veoma je važno da se depilacija radi u sterilnim uslovima jer se lako može javiti infekcija ako se istim voskom depilira više mušterija.

Još jedna od popularnih metoda skidanja dlačica sa tela jeste depilacija šećernom pastom. OVDE saznajte kako da tu metodu primenite same, kod kuće, bez odlaska u kozmetički salon.

Glavni problem - urasle dlake

Osim što izgledaju ružno, urasle dlačice često izazivaju crvenilo i upalne procese na koži koje nije lako tretirati niti ih se rešiti. Kada već dođe do urastanja ili upale, alkoholom dezinfikujte upaljeno mesto, zatim lagano, koristeći čiste pamučne tupfere, pokušajte da istisnete gnoj koji se nakupio. Nakon toga, dezinfikovanom iglom pokušajte da izvadite uraslu dlačicu. Ako je to nemoguće, nemojte forsirati da ne biste pogoršali situaciju. Ako uspete da je izvadite iglom, do kraja je iščupajte pincetom, a nakon toga ponovo dezinfikujte mesto i namažite antiseptičkom kremom.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Upala kanala dlake

Još jedan od problema koji se može javiti posle depilacije je folikulitis, tj. upala kanala dlake. Ovaj problem se češće javlja u leto zbog učestalih agresivnih depilacija, intenzivnijeg znojenja i nošenja veštačkih materijala koji direktno iritiraju kožu. Najčešći izazivač folikulitisa je bakterija Staphylococcus aureus. Folikulitis može biti površinski ili duboki kao posledica fizičke ili hemijske iritacije kože. Osobe često ne mogu da odole pa diraju crvene bubuljice i gnojanice čime se dodatno širi infekcija. Ukoliko zapaljenski proces zahvati i okolno tkivo ili se proširi u dubinu kože mogu se javiti čirevi. Za lečenje upaljenog kanala dlake često nisu dovoljni samo lokalni lekovi, već se moraju pridodati i određene vrste antibiotika koji se koriste duži vremenski period. Posle uklanjanja glavnih simptoma ostaju ružni tragovi koji se neutrališu primenom proizvoda za lečenje akni.

(stil.kurir.rs)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs