Eksperiment

Zastrašujuće: Spavanje sa šminkom koži dodaje 10 godina

Britanski eksperiment pokazuje da za samo dva dana neuklanjanja šminke koža ostari mesec dana
Nega
12:24h
Foto: Shutterstock

Svaka treća žena ne skida redovono šminku pred spavanje, navode britanska istraživanja. Iste te žene su svesne da odlazak na spavanje sa šminkom može dovesti do stvaranja bubuljica, sušenja kože i stanjivanja trepavica. Ali koliko je zaista štetno spavati sa šminkom i koliko vaša koža stvarno trpi? Odgovori će vas šokirati, čak i zabrinuti, posebno kada počnemo da podatkom da ukoliko provedte dva dana sa šminkom, vaša koža će biti mesec dana starija.

 

Da bi dokazali koje se sve promene dešavaju na koži, britanski dermatolozi su sproveli eskepriment. Žena od 40 godina, sa glatkom i mladalačkom kožom je pristala da ne skida šminku mesec dana. Sem vode, nije koristila nijedno sredstvo za čišćenje ili osveživanje kože, ali je redovno je popravljala šminku.

 

Uz pomoć 3D kamera praćene su promene na licu. Do 10. dana, promene su bile ne samo uočljive već i bolne. Osušene usne, ispucala koža, a oči crvene i naduvene. Kapci su bili crveni, a obrazi poput šmirgle. Oko očiju su se pojavile male ciste koje su podsećale na perut.

 

Koža na levoj strani, na kojoj je žena spavala, je bila u 20% gorem stanju nego na desnoj. Kako nije dobijala dovoljno kiseonika, došlo je do ogoljenja kože. Bore se nisu pogoršale, već produbile. Pore su se uvećale za 5%, a prljavština u njima je bukvalno mogla da se izgrebe noktom.

 

Najgore je ipak to što je drastično opala prirodna proizvodnja kolagena i elastina, koja održava naše lice mladolikim. Zaključak je donela doktorka Stefani Vilijams, sa evropske dermatološke klinike u London, a on je sledeći: nakon mesec dana života sa šminkom, koža je ostarila 10 godina.

 

Nije teško shvatiti zašto briga o koži počinje sa redovnim uklanjanjem šminke.  Ma koliko se osećali umorno, najbolje je da pored kreveta držite namenske maramice, kojima ćete preći preko lica, ukloniti puder, maskaru, ruž i senku i dati koži šansu da preko noći nesmetano odradi procese koje je drže u životu. U suprotnom, nemojte se čuditi ako se probudite sa alergijom, crvenilom, svrabom ili ako vam se trepavice naglo prepolove.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...