SJAJNA, ELASTIČNA KOŽA

Do svežeg lica bez bora u 5 koraka

Često u žurbi ne stignemo ni duboko da udahnemo, jer retko osetimo istinsko zadovoljstvo, a prezauzetost i lenjost dovodi do toga da bore dobijemo i pre nego što bi trebalo
Nega
19:26h
Do svežeg lica bez bora u 5 koraka
Foto: Shutterstock

Već godinama upozoravaju da se klonimo UV zraka ali i visok nivo stresa nije dobar za kožu. Zbog stresa se izlučuju neuropeptidi (hemikalije na završecima živaca kože) koji izazivaju upalne procese kože, što ubrzava starenje. Dobro je ipak znati da postoje i besplatni, jednostavni postupci koji poništavaju uticaj stresa. Isprobajte ih i podmladite kožu.

1. Uhvatite dah

U žurbi i stresu srce počne ubrzano da kuca, a krvni pritisak može naglo da skoči. “Duboko udisanje zaustavlja nervne završetke da ispuštaju neuropeptide”, rekla je Suzan Blam (Susan Blum) sa Mount Sinai School of Medicine u Njujorku. Da biste se opustili, duboko udahnite, tako da vazduh napuni vaš stomak, zatim polako izdahite do kraja. Ponovite par puta.

2. Lice operite čim dođete kući

Lekari su zapazili da žene često preskoče noćnu negu lica, jer zbog umora samo žele u krevet. Da biste tome doskočili, lice operite i smirite kožu čim operete ruke. “Moji pacijenti kažu da im ovo zaista pomaže u održavanju rutine”, kaže Džesika Vu (Jessica Wu), profesor dermatologije na Univerzitetu u Južnoj Karolini.

3. Seks može da pomogne

”Seksualni odnos podstiče izlučivanje beta endorfina, što pomaže u zaštiti kolagena u koži, dok izlučivanje oksitocina snizuje nivo kortizola', kaže Ejmi Vešler (Amy Wechsler), dermatolog i predavač na koledžu.

4. Pokušajte s laganim vežbanjem

Vežbe rastezanje i slične vrste razgibavanja smiruju živce. “Tu je manje važno koliko dugo vežbate, a više da vežbate redovno, čime trenirate telo da se brzo smiri', kaže dr. Blum. Čak i samo 10 minuta laganog razgibavanja može biti korisno.

5. Masažom uklonite bore

Mnoge žene u Kini i Japanu svakodnevno masiraju lice. Petominutna masaža odmah učvršćuje kožu. Ali treba znati kako. “Morate da masirate limfne čvorove kako biste izbacili vodu i sprečili otečeni izgled lica”, kaže Joanna Vargas iz poznatog kozmetičkog salona u Njujorku, čiji su klijenti Rakel Vajs (Rachel Weisz) i Sofija Kopola (Sofia Coppola).

Na levoj i desnoj ruci skupite kažiprst i srednji prst. Postavite ih odmah ispod uha i masirajte u nežnim kružnim pokretima niz vrat do ključne kosti. Ponovite pet puta. Zatim podignite bradu i postavite prste odmah ispod nje. Kružeći prstima po liniji vilice dođite do ušiju pa opet niz vrat. Ponovite pet puta. Ako ste otečeni ispod očiju, pažljivo masirajte kožu od unutarnjeg ugla oka prema spljnom, a zatim od slepoočnica na dole. Poslednji korak: pogledajte svoje opušteno lice u ogledalu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs