Šta sve koži nesvesno činimo

Nega kože u hladnijim danima: Greške koje treba ispraviti

Nedovoljno hidratacije, previše tonika za lice, parfema ili manjak balzama dovode do sušenja, koje može da bude i bolno
Nega
15:14h
Nega kože u hladnijim danima: Greške koje treba ispraviti
Foto: Thinkstock

Čim stignu jesen i zima, koža izgubi sjaj i postane suva, osetljiva i izaziva svrbež. Proverite šta sve koži činite i tako je još više isušujete.

Dugo tuširanje pod vrućom vodom

Dugo tuširanje pod vrućom vodom može da vas opusti, ali će vam i osušiti kožu. Tokom hladnijih meseci tuširajte se kraće i nemojte koristiti previše toplu vodu, kako se sve esencijalne masnoće ne bi skinule s vaše kože. Po mogućnosti, koristite neparfemisane sapune.

Koristite previše tonika

Tonik za lice sjajan je za povremeno osveženje izgleda kože dok je toplo vreme, ali ne i kada je hladno. On može da skine prirodne masnoće s vašeg lica zbog čega će ih koža proizvoditi još i više, pa tako i više akni. Tonik na bazi alkohola posebno isušuje kožu i najbolje ga je potpuno izbegavati.

Ne koristite kreme za zaštitu od sunca

Bilo da je vreme kišno ili sunčano, svi bi trebalo da nanose zaštitne kreme protiv sunca na izložene delove tela. Stalna zaštita od sunca pomaže smanjenju sitnih bora i smanjuje šanse od raka kože. Držite kremu pored svog dezodoransa ili paste za zube pa na nju nećete zaboraviti.

Koristite previše parfema

Brojni parfemi i toaletne vode sadrže alkohol, što može da uzrokuje suvu i nadraženu kožu ili da pogorša stanje već ispucale kože. Miris našpricajte na odeću, ne na kožu. Ako imate osetljivu kožu, zaboravite na parfeme.

Nedostatak hidratacije

Hidratacija je kamen temeljac zdrave kože u bilo koje godišnje doba, ali to postaje još izraženije tokom hladnih meseci. Vaše ruke, pete, kolena i vrat žude za više hidratacije. Ta područja zahtevaju više pažnje tokom zime, ali dobra je ideja da kremom negujete celo telo od glave do pete.

Ne vežbate

Brojne žene prestanu da vežbaju čim zahladi. Ali, treba održavati kondiciju tokom cele godine. Nedostatak vežbanja povezan je sa povećanim stresom, dobitkom težine i lošijim snom.

Oštećujete kožu

Nije samo hladno vrijeme ono što oštećuje vašu kožu. Drugi česti krivci su i sapuni, penaste kupke, gelovi za tuširanje...Oni oštećuju lipide s kože. Zato je bolje da koristite uljane kupke, sredstva za čišćenje bez sapuna i kremaste gelove. Inače vam koža može postati razdražena, crvena i svrbeće vas.

Ne perete kosu dovoljno često

Tokom hladnog perioda ljudi ne peru često kosu kao što to čine u letnjim mesecima. Ali često pranje kose pomaže razmeni ćelija na temenu i bolje je za njeno zdravlje. Hidratacija je takođe bitna, zato koristite balzame ili maske za kosu.

Zaboravljate na usne

Oštra hladnoća spolja i grejanje u zatvorenim prostorijama loša su kombinacija za vaše usne. Usne nemaju lojne žlezde koje ostatku tela pružaju zaštitu (zato na usnama ne možete da dobijete akne). Oblizivanjem usni trenutno ćete osetiti olakšanje, ali će ih to još više isušiti. Balzami za usne pomoći će vam da se održi vlažnost. Slana jela i cimet još više isušuju usne, pa ih izbegavajte. Pazite i da vam na usnama ne ostanu tragovi kaladonta jer će ih i on isušiti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs