Higijena i zdravlje na prvom mestu

Oprezno: Stvari koje nikako ne smete da delite sa drugima!

Sapun, kapa, češalj, minđuše, kao i šminka samo su neke od stvari koje ne treba pozajmljivati od drugih ljudi i to s velikim razlogom
Lepi & Zdravi 06.10.2013. - 20:43h

Nije problem u drugoj osobi već je u pitanju stvar higijene i zdravlja. Stručnjaci i dermatolozi tvrde da s razlogom postoje stvari koje niko ne bi trebalo da deli sa drugima zbog bakterija koje se mogu prenositi.

 

Sapun
Iako mnogi misle da su sapuni zaduženi za čišćenje i uklanjanje bakterija sigurni za korišćenje, ipak zbog toga što se sapun ne osuši potpuno nakon korišćenja može da sadrži bakterije, pa stručnjaci savetuju da sapun ne bi trebalo deliti sa drugima. Istraživanja su pokazala da sapun može da prenese bakterije sa osobe na osobu.

 

Kape, kacige, četke za kosu i češljevi
Kad je reč o širenju vaši, stručnjaci savetuju da se kape, kacige, četke za kosu i češljevi nikako ne smeju deliti sa drugima. Vaške je moguće preneti i ukoliko se koristi jastuk ili krevet s kojim je nedavno bila u kontaktu i zaražena osoba.

 

Antiperspiranti
Postoje dve vrste znoja, a jedna je lošijeg mirisa od druge. Neugodan miris dolazi od bakterija koje razgrađuju znoj na koži. Dezodorans, dakle, ima određena antibakterijska svojstva koja bi trebalo da zaustavite smrad. Antiperspiranti, s druge strane, imaju svojstvo smanjivanja znojenja. Ako delite s nekim roll-on antiperspirant, bakterije i gljivice mogu da se prenesu sa osobe na osobu. S dezodoransima u spreju nema takve opasnosti, ali s onima u stiku ima.

 

Grickalice za nokte
Ovo ne biste ni sa kim podelili ni u salonima za ulepšavanje, stoga nemojte ni sa prijateljima. Ako kožicu odrežete previše ili grickalicom uklanjate kožu od žuljeva, napravićete na koži otvoreno mesto za bakterije i gljivice. Grickalice retko ko pravilno dezinfikuje, stoga se korišćenjem ovog alata mogu prenositi bakteriji i gljivice.

 

Šminka
Maskaru, ruževe i ostalu šminku čuvajte samo za sebe. Šminkom mogu da se prenose neke infekcije kao što je herpes. Iako šminka u sebi sadrži određene konzervanse kojima je svrha ubijati bakterije, bolje je šminku ne dijeliti.

 

Brijači
Veroatno ovo ne treba puno objašnjavati. Dovoljno je reći da se na alatu za depiliranje može naći krvi, a sve na čemu se može naći nečija krv bolje je izbegavati. Osim toga, depiliranje može da dovede i do iritacije kože zbog čega je to mesto na telu podložnije bakterijama i infekcijama.

 

Pića
Deljenje šoljica ili boca sa vodom dovodi do razmene pljuvačke i to ne na dobar način. Bakterije koje uzrokuju upalu grla, prehladu, herpes, meningitis... mogu da se prenesu sa osobe na osobu i bezazlenim gutljajem.

 

Četkice za zube
Prilikom pranja zuba kod nekih osoba dolazi do krvarenja desni, osim toga u ustima može da se nađe puno bakterija i klica, stoga se nikako ne preporučuje deljenje četkica za zube.

 

Minđuše
Kad stavite minđušu u rupicu na uhu možete da oštetite kožu čime je to mesto podložno za bakterije i viruse koje je možda prethodni korisnik imao. Iako se retko događa da stavljanjem minđuša napravite ranicu, rizik uvek postoji.

 

Slušalice
Istraživanja su pokazala da česta upotreba slušalica u ušima izaziva povećanje količine bakterija. Ako delite slušalice sa nekim može doći i do upale ušiju. Izbegavajte deljenje i redovno čistite vaše slušalice.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...