Uočite slabe tačke vašeg organizma

Bolesti mogu da se pročitaju sa jezika

Deblji sloj bele boje na jeziku može da bude znak da imate bakterijsku infekciju ili upalu koja ima veze sa nekom autoimunom bolešću
Medicina
13:04h
Bolesti mogu da se pročitaju sa jezika
Foto: Shutterstock

Ako je verovati kineskoj medicini, sa jezika je moguće iščitati mnoge bolesti. Stoga, pratite njegovu boju, teksturu, debljinu i na vreme uočite slabe tačke vašeg organizma.

Anemičan

Ako patite od manjka gvožđa to će biti vidljivo i na jeziku, koji će biti veoma gladak i beo, jer krv nema dovoljno kiseonika koji bi jezik učinio crvenkastim. Čim izlečite anemiju boja će se vratiti i u jezik.

Beli "prekrivač"

Deblji sloj bele boje na jeziku može da bude znak da imate bakterijsku infekciju ili upalu koja ima veze sa nekom autoimunom bolešću.

Žućkast

Ukazuje na gljivičnu ili bakterijsku infekciju u ustima, ali i na želudačni refluks, kada se želudačna kiselina vraća u jednjak. Kiselina u ustima čini da samo pojedini delovi jezika požute.

Veoma crven

Jarko ili tamno crven, a uz to i bolan jezik najverovatnije ukazuje na manjak vitamina B3, takozvanog nijacina. Slične promene mogu da izazovu anemija, nedostatak folne kiseline i vitamina B12. Ako je reč samo o privremnom crvenilu, verovatno ste osetljivi na neku namirnicu a možda i na pastu za zube. Proverite da li vaš jezik burno reaguje na pojedine začine i kisele namirnice.

Izrazito taman

Ako je jezik gotovo crn, razlog za to potražite u lekovima koje pijete ili u namirnicama koje konzumirate. Naime, bradavice na površini jezika zadužene za ukus mogu da poprime boje namirnica ili nekog napitka u boji. Uostalom, setite se kako jezik potamni od crnog vina. Ako ima smeđu boju, verovatno pijete mnogo kafe ili su razlog cigarete.

Bolne ranice

Ranice na jeziku veoma brzo zacele i uglavnom nisu opasne, ali čak i veoma sićušne mogu da budu vrlo bolne.

Hrapav

Bradavice na jeziku, tek neznatno upaljene i crvene, ukazuju na bezazlenu upalu. Ali, ako vas jezik pritom već duže vreme boli i izrazito je crven ili beo, posetite lekara, jer nažalost to bi mogao da bude simptom koji ukazuje na kancer.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs