Valja znati

12 namirnica koje možete jesti i nakon isteka roka trajanja

Namirnice poput kečapa, jaja, jogurta, kao i maslinovog ilja mogu da se konzumiraju i neko vreme nakon isteka roka trajanja naznačenog na pakovanju
Fitnes & Nutricija
14:18h
12 namirnica koje možete jesti i nakon isteka roka trajanja
Foto: Shutterstock

Iako nije preporučljivo koristiti hranu nakon isteka roka trajanja, neke namirnice mogu da budu dobre još neko vreme. Huffington Post sastavio je listu namirnica koje mogu da budu korisne i nakon isteka roka trajanja otisnutog na proizvodu, ali i dodaju da se taj rok više odnosi na svežinu namirnice, nego na to da je štetna za organizam.

KečapKečap će u frižideru zadržati svoj kvalitet i do šest meseci. Nakon isteka roka trajanja, to je još uvek sigurno vreme za konzumiranje, osim ako se ne pojavi čudan miris ili primećujete plesan.

Maslinovo uljeMaslinovo ulje može da ostane sveže od 18 do 24 meseca. Preporučuje se da ga držite na hladnom i tamnom mestu, pa čak i u frižideru ako živite u mestu sa toplijom klimom.

JajaU frižideru mogu da stoje od tri do pet sedmica. Čuvajte ih u vratima frižidera.

MlekoMože da ostane pitko i sedmicu dana nakon isteka roka koji je utisnut na pakovanju. Ako je mleko promenilo ukus, miris ili izgled, to ćete lako primetiti.

JogurtOvaj napitak može da bude dobar sedam do deset dana nakon roka trajanja, a u zamrzivaču dva meseca. Bacite ga ako vidite plesan.

Sojino mlekoSojino mleko je slično proizvedeno kao i kravlje, i za njega vraži isto pravilo.

Kiseli krastavci

Otvorena tegla kiselih krastavaca u frižideru može da stoji do godinu dana, a isto važi i za neke namirnice poput maslina.

SirćeRok trajanja sirćeta je gotovo beskrajan, prema Versatilevinegar.com. Estetske promene, poput boje ili razvoja sedimenta mogu da se dogode kod vrsta sirćeta koji nije beo, ali proizvod je još uvek siguran za korišćenje.

MedMed svoj kvalitet zadržava dok se ne potroši.

SenfKada ga kupite u prodavnici, senf čuvan u frižideru traje i do jedne godine nakon isteka roka trajanja. To ne važi za domaći senf koji se kvari puno brže.

PuterMožete da ga koristite do dve sedmice nakon isteka roka. Zamrznuti maslac možete da čuvate i devet meseci.

KafaOtvoreno pakiranje mlevene kafe traje tri do pet meseci nakon što joj prođe rok trajanja, a zrna kafe pola godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs