Bolje sprečiti, nego lečiti

3 zimska greha zbog kojih vam se pogoršava celulit: Ne preterujte sa preuskom garderobom!

Iako uzroci nastanka celulita mogu da budu razni, od genetskih, hormonskih ali i psiholoških u koje ubrajamo hroničan stres, neki naši gresi dodatno pogoršavaju celulit
Nega
13:30h Autor:
3 zimska greha zbog kojih vam se pogoršava celulit: Ne preterujte sa preuskom garderobom!
Foto: Thinkstock

Idealni uslovi za stvaranje celulita su dugotrajno sedenje, smanjena telesna aktivnost, uska odeća, masna hrana kao i ona bogata šećerom. Sve ovo uglavnom više radimo zimi nego leti, pa nije ni čudo da upravo tokom hladnijih dana celulit može dodatno da se pogorša.

Međutim, kako kasnije ne biste morali da sanirate ovaj problem, otkrivamo vam koje navike treba da odbacite, kao i kako da se rešite njihovih loših posledice. Naime, iako uzroci nastanka celulita mogu da budu razni, od genetskih, hormonskih ali i psiholoških u koje ubrajamo hroničan stres, neki naši "gresi" dodatno pogoršavaju celulit.

Kako kofein može da vam pomogne u borbi protiv celulita saznajte OVDE.

1. Uska odeća

Uzrok nastanka celulita je i slaba prokrvljenost tela, odnosno spora cirkulacija krvi i protok limfe. Naime, cirkulacijom se prenosi kiseonik i hranjive materije do svih ćelija u telu, a limfa uklanja toksične proizvode. Cirkulaciju može da oslabi uska odeća, naročito farmerke ili elastične čarape.

Kako biste smanjili loš uticaj uske odeće na izgled butina, dobra alternativa su mekane helanke. Zimi ne bi bilo loše da se svakodnevno lagano izmasirate, što će da podstakne cirkulaciju i da uspori nastanak celulita. Ulje za masažu možete da napravite i sami. U neko bazno ulje (maslinovo, susamovo) možete da dodate nekoliko kapi eteričnog ulja limuna ili ruzmarina i njime masirajte kritična područja.

2. Loša ishrana

Neadekvatna ishrana bogata visokokaloričnim masnim i slatkim namirnicama je još jedan od uzroka nastanka neestetskih udubljenja. U namirnice koje se preporučuje da jedete spadaju nemasno meso, riba, sveži sirevi, voće, povrće, med i mlečni proizvodi s manjim procentom masti.

Zamenom namirnica do kilograma manje nedeljno - kako da smršate pomoću 7 caka bez gladovanja saznajte OVDE.

S druge strane, ne preporučuje se da jedete masno meso, suhomesnate proizvode, konzervisanu hranu, alkoholna i gazirana pića, poslastice i uopšte visokokaloričnu hranu - upravo ona kakvu uglavnom jedemo zimi. Zato ni ne čudi da nakon zime većina kreće u ofanzivnu borbu s nataloženim novim mrskim naslagama.

Kako biste smanjili loš uticaj "zimske ishrane" u kojoj manjka svežeg voća i povrća trebalo bi da pijemo što više vode i to na sobnoj temperaturi koja pogoduje probavi. S obzirom da upravo poremećaji probave doprinose gojenju i nastanku celulita, bilo bi poželjno da na jelovnik uključite što više probiotika i da jedete više manjih obroka dnevno.

Kako izgleda anticelulit dijeta saznajte OVDE.

3. Nedovoljno kretanja

Ubrzani tempo života s nedovoljno vežbanja takođe pogoduje nastanku celulita. Zbog manjka fizičke aktivnosti dolazi do loše cirkulacije i limfne drenaže koja smanjuje dovod kiseonika i hranjivih materija dok se štetne skupljaju.

Osim što zimi više sedimo, i način na koji sedimo može da doprinese stvaranju celulita. Naime, prilikom sedenja mišići se opuste, a još ako pri tom prekrstimo noge i onemogućavamo protok krvi stvaramo idealne uslove za nastanak celulita.

Kako bismo ipak bili malo aktivniji, umesto automobila ili javnog prevoza poželjno je pre ili nakon posla da idemo barem jedan deo puta pešice. Koristite stepenice umesto lifta i probajte da u dnevni raspored stavite barem nekoliko vežbica koje će da podstaknu cirkulaciju i rad mišića.

Kojih 5 stvari treba da znate o celulitu pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs