UKOLIKO VAŠ ŠAMPON SADRŽI OVE SASTOJKE, ODMAH GA BACITE: Izazivaju opadanje kose i štetni su za kožu glave

Otkrijte koji su to sastojci u šamponima koji mogu izazvati opadanje kose.

Nega
16:54h Autor:
UKOLIKO VAŠ ŠAMPON SADRŽI OVE SASTOJKE, ODMAH GA BACITE: Izazivaju opadanje kose i štetni su za kožu glave
Sastojci u šamponima koji izaziva opadanje kose, Foto: Shutterstock

Nema sumnje da je lepa i zdrava kosa san svake osobe. Da bismo to dobili, podrebno je da se poklopi nekoliko faktora - na prvom mestu genetika, potom odgovarajuća nega, a kada smo kod toga, šampon je ono od čega se uglavnom polazi.

Nije tajna da brojni proizvodi obećavaju neverovatne rezultate, i poboljšanje gotovo preko noći, iako rezultat uglavnom bude razočaravajuć.

S porastom popularnosti društvenih mreža, sve je više i influnesera koji se "kunu" u određene šampone tvrdeći da su učinili čudo za njihovu kosu. Baš iz tog razloga svaku preporuku treba uzeti sa rezervom, jer nekad možete dobiti potpuno suprotne rezultate.

U nastavku teksta otkrivamo tačno koju ulogu ima svaki sastojak i na koji način može biti štetan po zdravlje vaše kose i kože glave.

kosa, maska za kosu
foto: Shutterstock

Ovo su štetni sastojci u šamponima, koje bi trebalo da izbegavate prilikom kupovine svog šampona za kosu.

Štetni sastojci u šamponima -sulfati

Sulfati su najčešći štetni sastojci u šamponima. Na deklaraciji prepoznaćete ih po nazivima:

- Coco-glukozid

- Natrijum coco-glukozid tartarat

- Sodium lauryl sulphate

- Sodium laureth sulphate

Sulfati su površinske primarne aktivne materije. Ovi molekuli rade da privuku vodu, ali i ulja. Tako na najbolji način uklanjaju prljavštine i nečistoće sa vaše kose praveći gustu penu.

Otkriveno je da je sulfat jedan od glavnih krivaca za opadanje kose kod žena i muškaraca, kao i stanjivanje dlake, a zapravo uništava folikule kose i utiče na pravilan rast kose. Šamponi koji ne sadrže sulfate, pre svega bi trebalo da koriste deca. Ovakav šampon treba da tražite i onda kada kupujete šampon za rast kose, posebno ako vam je potreban šampon protiv opadanja kose, piše sajt sveokosi.com.

Takođe, osobe koje imaju suvu kosu i kožu glave kao i svi oni čija je prirodna dlaka kovrdžava, jer omogućavaju da se ona brže i lakše raščešlja i manje mrsi. Prilikom kupovine ovih proizvoda, obavezno pročitajte da li ih ima pod nazivom sodium lauryl sulfate (SLS) free.

Silikoni

Proteklih se godina mnogo raspravljalo o upotrebi silikona u proizvodima za kosu i njihovom delovanju po zdravlje vlasi. Postoji bezbroj teorija na tu temu. Ovi sastojci imaju pozitivne, ali i negativne strane o kojima želimo da vam pojasnimo malo više.

Silikon ja sastojak je koji se obično koristi u proizvodima za negu kose. Pruža mekoću, sjaj i gladak osećaj pod prstima. Štetni sastojci u šamponima koji se završavaju sa – ane i -cone pripadaju porodici silikona. Postoji više vrsta silikona, a možemo ih podeliti u tri osnovna tipa.

Zašto je potrebno da izbegavate silikone u šamponima?

Silikon je gotovo poput gume ili plastike za koju znamo da je štetna. Nije prirodni sastojak, a njegove nuspojave su loše za našu kosu. Daje iluziju sjaja, ali to nije sjaj kakav zapravo želimo da postignemo na svojim vlasima. Više deluje veštački.

Pravi sjaj, trebalo bi da se odbija o dlaku. To se događa samo kada je kosa pravilno hidrirana i zdrava. Silikon može opteretiti kosu i učiniti je beživotnom. Sprečava prodiranje vlage u dlaku i postaje poput magneta za prljavštinu i druge sastojke. Dakle, u suštini korišćenjem silikona, možemo postići dobar sjaj koji će potrajati svega nekoliko dana.

Nakon duže i učestale upotrebe kosa može gubiti na volumenu. Takođe postaće masna i slepljena zbog nastanka debljeg sloja filma oko vlasi jer silikon opterećuje i otežava dlaku. Silikoni koji su netopivi u vodi smatraju se glavnim krivcem za ovakav izgled kose. To se posebno odnosi dimetikon koji se ne rastvara u vodi.

Pozitivna strana ovog silikona je što daje najveći efekt sjaja i volumena. Sa druge strane jedan je od najtežih vrsta silkona koje možemo naći u sastavu šampona i veoma se teško ispira.

Šampone koji u sebi sadrže silikone najbolje je izbegavati. Ako baš želite da ih koristite, činite to umereno i sa dozom opreza.

Opadanje kose
foto: Shutterstock

Alokoholi

Sigurno ste čuli da su alkoholi sastojci u kozmetici koje treba izbegavati. To se posebno odnosi na kosu koja je suva i prirodno kovrdžava. Ipak pored onih štetnih alkolola, postoje i oni koji neguju kosu.

Da li je alkohol kod nege kose dobar ili loš, zavisi od vrste alkoholnog sastojka koji se koristi. Uopšteno, većina masnih alkohola prirodno je biljnog porekla i ima pozitivne učinke, deluje kao emulgator, omekšivač i doprinosi viskoznosti preparata za kosu.

Formaldehid

Formaldehid se koristi kao konzervans. Na taj način produžava rok trajanja samog proizvoda. Čest je sastojak u preparatima koji se koriste za profesionalno ispravljanje kose.

Mnoge kozmetičke kuće ne koriste čist formaldehid u svojim proizvodima zbog njegove štetnosti, ali umesto toga idu zaobilaznim putem. Uglavnom koriste nešto što nazivaju „sistemi za konzerviranje“. Tada upotrebljavaju bilo koju hemikaliju koju nazivaju formaldehidni oslobađači (hemikalije koje se dodaju u vodu). One se vremenom raspadaju i formiraju molekule formaldehida.

Prilikom kupovine proizvoda za negu kose posebnu pažnju obratite na spisak sastojaka i trudite se da ih izbegavate.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs