MINA IMA 21 GODINU I BOLEST ZBOG KOJE PACIJENTI NE MOGU DA ŽIVE DUŽE OD 25 GODINA: A sada je otkrila 5 ŠOKANTNIH stvari

Mina Julardžija je nedavno iznela šokantne činjenice vezane za bolest sa kojom se bori čitav život, a to je cistična fibroza

Lepi & Zdravi
Autor:
MINA IMA 21 GODINU I BOLEST ZBOG KOJE PACIJENTI NE MOGU DA ŽIVE DUŽE OD 25 GODINA: A sada je otkrila 5 ŠOKANTNIH stvari
Mina Julardžija, Foto: Printscreen/TikTok

Mina Julardžija je naizgled sasvim obična devojka koja ima 21 godinu, izlazi, studira i ima dečka. Ono što ne znamo da se Mina čitav život bori sa cističnom fibrozom koja joj je dijagnostikovana kada je imala oko godinu i po dana.

U početku, oboleli do cistične fibroze nemaju vidljive simptome bolesti, ali se oni pogoršavaju kako vreme prolazi. Kada je imala 18 godina, njeno zdravstveno stanje je naglo počelo da propada, dok su joj lekari prognozirali samo par meseci života. Čak i u tim najtežim momentim, Minka, kako je od milja zovu, trudi se da ostane pozitivna i da uteši svoju majku.

Na svu sreću, Minka dobija lek od države koji joj pomaže da se njen organizam vrati u normalnu, te zahvaljujući njemu ona danas živi.

Ova hrabra mlada žena na TikToku deli svoja iskustva sa ovom opakom bolešću, te javnost obaveštava o teškom stanju koje donosi cistična fibroza.

"Nama koji bolujemo od cistične fibroze kiseonik fali na dnevnom nivou. Osećaj je kao da uzmeš cevčicu, zapušiš nos, i ceo dan dišeš kroz tu cevčicu. Kiseonik je potreban da bi čovek mogao da funkcioniše. Samim tim što ga nema, organi propadaju. Zbog cistične fibroze sam dobila dijabetes, osteoporozu, kao i druge prateće dijagnoze. Ukratko rečeno, nama fali dah. Neko ko je neupućen, kada me vidi, ne bi mogao da pretpostavi da imam tešku bolest. Deluješ kao zdrava osoba i ljudima je neverovatno da poveruju da se iza normalne, zdrave Mine, krije jedna bolesna devojka, koja je pre godinu dana bila na ivici život," ispričala je Mina za Telegraf.

Nedavno je na svom TikTok nalogu podelila 5 zanimljivosti vezanih za obolele od cistične fibroze i sve pratioce zapanjila ovim jezivim činjenicama. Evo s čim se suočavaju ljudi oboleli od cistične fibroze:

  1. Zadebljani prsti
  2. Oboleli od cistične fibroze ne smeju da imaju međusobno fizički kontakt jer imaju cistične bakterije koje mogu preneti samo ljudima koji već boluju od cistične fibrze i time im trajno ugroziti život.
  3. Životni vek je do 25 godina
  4. Žene obolele od cistične fibroze mogu da zatrudne, ali je ta trudnoća jako rizična.
  5. Telo obolelih od cistične fibroze je 10 puta slanije tokom znojenja.

Mina se trudi da živi kao sav normalan svet, a velika podrška joj je dečko Nemanja koji je uz nju bio i ostao tokom teških godina jake borbe protiv ove opake bolesti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs