Obratite pažnju

Svi uzroci osipa na koži: Kada je vreme da posetite lekara?

Alergija na hranu i lekove jedan je od najčešćih razloga, ali osip se može javiti i usled ozbiljnih bakterijskih i gljivičnih infekcija
Nega
21:10h
Svi uzroci osipa na koži: Kada je vreme da posetite lekara?
Foto: Shutterstock

Osip na koži može biti posledica preteranog znojenja, usled toga što kapljice znoja zapušavaju pore i izazivaju upalu. Najčešće se javlja leti, a može se ublažiti hlađenjem kože i smanjenjem trenja. Trenje je najjače na kritičnim tačkama kao što su laktovi, kolena i bedra.

Kako rešiti probleme osipa od sunca na prirodan način, saznajte OVDE.

Osim toga, uzroci mogu biti najrazličitiji, pa ukoliko vam se osip javlja često, trebali biste da shvatite zbog čega se to dešava.

Alergija na hranu

Osim znojenja, osip može uzrokovati i alergija na hranu. Ovaj tip alergije prate talasi vrućine, a osip je popraćen i otocima, crvenilom i pojačanim svrabom. Kako biste rešili problem, najbolje je da pokušate da izdvojite hranu za koju smatrate da uzrokuje osip i izbegavate je oko šest nedelja, kako biste videli koje su namirnice odgovorne za osip. Ako se stanje pogoršava, obavezno posetite dermatologa.

Alergija na lekove

Osip je najčešće posledica alergijske reakcije na lekove. Pojavljuje se nekoliko minuta do nekoliko sati nakon uzimanja tableta, a razlikuje se po težini: može varirati od blagog crvenila do ljuštenja kože. Kod pojave prvih simptoma, najbolje je obratiti se lekaru.

A kako sprečiti, prepoznati i lečiti vaginalne infekcije, saznajte OVDE.

Autoimuna bolest

Kada imuni sistem zabunom napadne sopstveno telo, pojavljuje se autoimuna bolest. Jedna od njih je i psorijaza, koju prate crvene mrlje prekrivene belim ljuskicama. Te mrlje se najčešće pojavljuju na stomaku, laktovima, kolenima i temenu.

Osip, takođe, može biti posledica lupusa. Prepoznatljiv znak ove bolesti jeste osip u obliku leptira na licu.

Infekcija

Osip uzrokuju i gljivične i bakterijske infekcije. Atletsko stopalo, koje karakterišu svrab i bolni osip, izazivaju gljivice, a najčešće se javlja za vreme toplih letnjih dana, zbog pojačanog znojenja. Najčešće bakterijske infekcije su one izazvane stafilokokom. Ako je osip intenzivan, a koža na dodir gruba, moguće je da se razvila infekcija šarlaha. Sve takve promene zahtevaju medicinsku negu i preporučuje se što ranije javljanje doktoru.

Izgled stopala ukazuje na mnoge ozbiljne bolesti! Više pročitajte OVDE.

Stres

Stres menja hemiju tela i čini kožu osetljivijom nego što inače jeste. Zbog toga su moguće promene poput mrlja, ekcema ili osipa.

Kontaktni dermatitis

Ova vrsta dermatitisa pojavljuje se kada telo dođe u dodir sa alergenom. Koža najčešće reaguje na hemikalije iz deterdženata i kozmetičkih preparata, a posledice toga su osip, svrab, crvenilo i bolno ljuštenje kože. U lečenju se najčešće koriste kreme na bazi kortikosteroida, čije je korišćenje ograničeno jer stanjuje kožu. Terapiju nikako nemojte uzimati na svoju ruku, već dopustite da je odredi lekar.

Med i topla voda pomažu u smanjivanju simptoma alergija! Više saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs