PRAH SA ČUDOTVORNIM DELOVANJEM

KOŠTA SAMO 20 DINARA, A ČINI ČUDA ZA ORGANIZAM I KOŽU: Namirnica koju možete koristiti na 11 načina

Soda bikarbona ili natrijum bikarbonat je jeftin, lako dostupan i višenamenski, pa ga sve te karakteristike svrstavaju u kategoriju proizvoda bez kog se ne može zamisliti nijedno domaćinstvo.

Nega
Autor:
KOŠTA SAMO 20 DINARA, A ČINI ČUDA ZA ORGANIZAM I KOŽU: Namirnica koju možete koristiti na 11 načina
Čudotvorna soda bikarbona, Foto: Shutterstock

Natrijum bikarbonat, koji se popularno zove soda bikarbona, ima veoma široku primenu: u kuvanju, pranju, lečenju, kozmetici… Možemo je nazvati i prahom sa čudotvornim delovanjem.

U prodavnicama je dostupna u pakovanjima koji koštaju oko dvadesetak dinara, dok u slobodnoj primeni - nema cenu.

Evo zašta sve možete da koristite sodu bikarbonu:

1. Ubodi komaraca mogu biti veoma neprijatni, međutim rešićete se bola, ako na ranu nanesete pastu koju ste napravili od vode i sode bikarbone.

2. Soda bikarbona je dobra i za lečenje opekotina – stavite malo sode na vlažnu krpu te prinesite na opekotinu.

3. Pomoći će vam i da se rešite neprijatnog mirisa iz obuće: dovoljno je da je samo pospete po obući.

4. Da biste dobili svež dah, isperite grlo sa pola čaše vode i prstohvatom soda bikarbone.

5. Takođe, korisna je protiv jakog i neprijatnog mirisa znoja. Natopite gazu sa vodom i sodom bikarbonom i stavljajte neko vreme ispod pazuha. Neprijatni mirisi će nestati.

6. Koristi se i u borbi protiv čuvene gljivice candide albicans (kandida) i u zavisnosti gde se nalazi sa rastvorom vode i sode bikarbone treba se ispirati ili piti je. Obični lekovi protiv gljivica ne funkcionišu, jer candida brzo mutira, da bi se odbranila, čak i počinje da se hrani lekom, koji je bio namenjen da je ubije. Za razliku od drugih lekova, candida se ne može prilagoditi sodi bikarboni. Drevni Egipćani takođe su znali za delovanje anti gljivičnih lekova, a u Indijskoj literaturi za lečenje raka preporučuju se lekovi sa snažnim baznim svojstvima, poput sode bikarbone.

7. Svakodnevno preventivno (i terapijsko) konzumiranje sode bikarbone predstavlja neprocenjiv doprinos za održavanje celokupne vitalnosti organizma i dobrog zdravlja.

Koža, lice, soda bikarbona
foto: Shutterstock

Sodom bikarbonom možete zameniti razne preparate za negu lica i tela:

1. Utrljajte na lice smesu od sode bikarbone i vode, u razmeri 3:1, laganim kružnim pokretima. Na taj način ćete uraditi blag i efikasan piling lica. Takođe, soda bikarbona vam može pomoći i da se rešite bubuljica: napravite pastu od nje i sveže isceđenog limunovog soka, te je periodično nanosite na bubuljicu.

2. Napravite vlastiti šampon za dubinsko pranje dodavanjem četvrtine sode bikarbone u šampon (potrebno je da sodu bikarbonu dodate u prozirni, a ne kremasti šampon). To će vam pomoći da uklonite ostatke proizvoda za negu kose i njihovo nakupljanje na kosi. Nemate vremena za pranje kose? Koristite sodu bikarbonu kao suvi šampon da upije ulje i da ne morate izlagati kosu fenu još jedan dan. Jednostavno pospite sodu bikarbonu po korenu kose i nakon toga počešljajte kosu prstima.

3. Da biste ublažili opekotine od sunca, natopite peškir rastvorom od 250 ml vode i četiri kašike sode bikarbone. Dobijeni rastvor će pomoći da se “izvuče” vrelina iz opekotina.

4. Ona vam može pomoći i da imate mekšu kožu. Jednostavno je dodajte u toplu kupku i to je to. Pored toga, kada radite kućni pedikir, dodajte tri kašike sode bikarbone u toplu vodu i vaša stopala će vam biti veoma zahvalna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs