Potrudite se da ovo radite ukoliko zbog teške vrućine držite prozore zatvorenim: Razlozi će vas zapanjiti

Vodite računa ukoliko držite prozore zatvorenim kada je najveća vrućina.

Lifestyle
Autor:
Potrudite se da ovo radite ukoliko zbog teške vrućine držite prozore zatvorenim: Razlozi će vas zapanjiti
Foto: Profimedia

Kada temperatura napolju poraste, a vi nemate klimu, da li je bolje da prozori budu širom otvoreni ili zatvoreni ceo dan?

Mišljenja su podeljena. Neki kažu da je poželjno da otvorite prozore i pustite što više vazduha unutra, dok drugi misle da ako želite da se zaštitite od nesnosne vrućine, bolje je da prozori budu zatvoreni. Na kraju krajeva, izbor zavisi uglavnom od ličnih preferencija.

Prozor, Devojka, Žena, Zavesa
foto: Profimedia

Postavlja se pitanje da li je štetno da nam prozori budu zatvoreni baš ceo dan?

Redovna ventilacija prostorije je važna u bilo koje doba godine.

Istraživanja pokazuju da se kvalitet vazduha, posebno u manjim prostorima (kućna kancelarija, čak i u spavaćim sobama!) brzo pogoršava. U studiji koja je ispitivala kvalitet vazduha u spavaćoj sobi, u većini slučajeva izmereni nivoi CO2 značajno su premašili preporučene vrednosti. U nekim slučajevima bili su i do 75 odsto veći!

Loš kvalitet vazduha ne utiče negativno samo na vaš san, već i dodatno narušava vaše opšte zdravlje i blagostanje, radnu efikasnost i koncentraciju.

Istraživači sa Njujorškog medicinskog univerziteta proučavali su dve poslednje stavke. Oni su, naime, okupili 24 zdrave odrasle osobe u zatvorenoj prostoriji i testirali njihovu sposobnost za donošenje odluka na različitim nivoima koncentracije ugljen-dioksida. Analizom dobijenih rezultata, istraživači su otkrili da visoka koncentracija ovog prirodnog gasa značajno usporava misaone procese dobrovoljaca.

Devojka, Dnevna Soba, Noge, Stopala, Prozori, Jastuci
foto: Thinkstock

Za referencu: nivo ugljen-dioksida napolju je oko 380 na milion čestica, ali nivo u zatvorenom prostoru može biti mnogo veći (zbog disanja) – u prenatrpanim kancelarijama ili salama za sastanke nivo često dostiže 1.000, a ponekad i 3.000 na milion čestica, kažu istraživači.

Naravno, ne smemo zaboraviti da su u vazduhu prisutni i drugi zagađivači, a ni činjenicu da veća vlažnost vazduha čini toplotu još neprijatnijom, što takođe može da oteža održavanje koncentracije.

Šta se najčešće preporučuje na vrućini?

Zbog svega navedenog važno je da kuća ili stan budu dobro provetreni čak i kada temperature porastu. Zatvaranje prozora i spuštanje roletni tokom celog dana poželjno je samo kada niko nije kući.

Ako pak provodite veći deo dana u svom domu, većina stručnjaka preporučuje da se prozori otvaraju nekoliko puta dnevno (najmanje po 5 minuta) čak i kada je napolju veoma toplo. Idealno je da napravite promaju i nakon toga odmah zatvorite prozore da biste se zaštitili od vrućine.

Kada nas uhvati toplotni talas, optimalno je provetravati u ranim i još hladnim jutrima i u kasnim večernjim satima, ali i tokom noći. U ostalim periodima poželjno je da prozori budu zatvoreni, posebno oni koji su izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, piše Aktivni.si.

Stil/City Magazine

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs