Pekarski i pivski kvasac bogat je vitaminima B grupe, kao što su vitamini B1, B2, B6 i B12. Oni su veoma značajni za pravilan rad čitavog organizma, a posebno kože. NJihov nedostatak u ishrani, odražava se na skoro sve procese u organizmu.
Čuli ste možda da je dobar savet onima koji imaju manjak ovih vitamina u telu da povremeno razmute malo parče kvasca u vodi i popiju, kako bi nadoknadili njihov nedostatak. Kako ukus nije prijatan, uvek možete da se oslonite na suplemente i dodatke ishrani, ali ovo je prirodna zamena.
Kvasac nije bogat samo vitaminima, već i mineralnim materijama kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, hrom, gvožđe, bakar, mangan, cink i fosfor. Ima i esencijalnih aminokiselina, možemo izdvojiti inozitol i p-aminobenzojevu kiselinu, ali njih ima u nešto manjoj meri.
Priprema maske za lice sa kvascem
- Kockicu kvasca, najpre je potrebno da je izmrvite viljuškom u nekoj manjoj činiji.
- Ako vam teže ide, odmah na početku možete dodati jednu kašiku mlake vode.
- Po potrebi dodaćete još jednu- dve kašike mlake vode da biste dobili tečnu smesu.
- Kvasac je uvek potrebno nečim razrediti, da biste dobili tečnu masu. U ovom slučaju, pazite da ne preterate sa vodom, jer ne bi trebalo ni da smesa bude mnogo retka.
- Razređujete dok ne dobijete masu poput gline.
- Kada ste umutili kvasac, možete početi sa nanošenjem na kožu lica i vrata.
- Masku od kvasca uvek nanosite prstima, jer je tako najlakše.
- Prethodno uvek dobro umijte lice, kako biste upili sve hranjive sastojke iz maske.
- Odmah po nanošenju, primetićete da se maska na licu steže i suši.
- Sačekajte nekih pola sata, pa mlakom vodom uklonite sa lica.