Ako tražite način da smršate

STRUČNJACI PRESUDILI: Ovo je 5 najefikasnijih dijeta u 2021. godini!

Uz njih su ljudi efikasno i brzo gubili kilograme

Fitnes & Nutricija
Autor:
STRUČNJACI PRESUDILI: Ovo je 5 najefikasnijih dijeta u 2021. godini!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako se bliži kraj ove godine, možda ste već spremni za novi početak. Ove godine smo svi žonglirali obavezama i novostečenim veštinama koje je nametnula pandemija, a možda je sad vreme da se malo više posvetimo sebi.

Jedan od vodećih portala za istraživanje podataka, U.S. News & World Report, je zatražio od stručnjaka u zdravstvu da rangiraju rezultate najboljih načina za mršavljenje ove godine, prema tome koliko su sigurni, praktični i uspešni.

24 stručnjaka za ishranu, nutricionista i zdravstvenih stručnjaka je proučavalo 39 programa mršavljenja prema specifičnim kriterijumima, a ovih 5 programa mršavljenja su odabrali kao najbolje opcije:

5. Dijeta klinike Mejo

Stručnjaci su na peto mesto stavili ovu dijetu zbog samog pristupa, a to je da se zdrava ishrana pretvori u životnu naviku s piramidom koja preporučuje konzumaciju voća, povrća, žitarica, zdravih masnoća uz 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno.

4. Volumetrijska dijeta

Stručnjaci U.S. News & World Reporta ističu kako je ova vrsta dijete potencijalno dobra za zdravlje srca i kod dijabetesa. U ovoj dijeti se fokus stavlja na namirnice s malo kalorija ali puno vode, a one se smeju jesti u željenoj količini. Cilj je da osoba ne gladuje već da hranu s puno kalorija zameni zdravim i ukusnim namirnicama koje ih sadrže jako malo.

Mršavljenje
foto: Shutterstock

3. Veganska dijeta

Sigurno ste čuli da možete ishranu da bazirate samo na biljkama i da je to dobra odluka za vas i za planetu. Prema rečima stručnjaka, namirnice bogate vlaknima i zdravim masnoćama, ako se dobro balansiraju, mogu uveliko da utiču na gubitak kilograma. Podaci otkrivaju kako trenutno oko 6 % stanovnika Amerike jesu vegetarijanci, što je više za 5 odsto nego pre 7 godina.

Možda je ograničavajuće to što u veganskoj ishrani osoba mora da pazi na dosta zabrana, što je teško pratiti nekome ko je navikao na zapadnjačku hranu.

2. WW dijeta (Nekada poznata kao Weight Watchers)

Stručnjaci hvale ovu vrstu ishrane jer dozvoljava da jedete šta želite i usvojite zdrave životne navike, ali i gubite kilograme.

1. Fleksitarijanska dijeta

Fleksitarijanstvo je pojam koji čine dve riječi: fleksibilan i vegetarijanstvo. Ovo je uglavnom vegetarijanski način ishrane s povremenom konzumacijom mesa. Cilj je jesti više hrane biljnog porekla, a manje mesa, kako bi se, osim gubitka telesne mase, generalno poboljšalo zdravstveno stanje. Stručnjaci se slažu da ovaj način ishrane može biti i životni stil, a sve je u tome da se nađe balans i da se unose svi potrebni nutrijenti i minerali.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs