obavezno pročitajte

NEUJEDNAČEN TEN, TAMNE FLEKE NA LICU: 5 načina kako da se leti nosite sa hiperpigmentacijom!

Pigmentacija je prisutna u svačijoj koži, a ako govorimo o boji kože, onda govorimo o melanocitima (ćelijama koje se nalaze u bazalnom sloju epidermisa) koje proizvode razne pigmente od kojih je jedan melanin.

Nega
13:14h Autor:
NEUJEDNAČEN TEN, TAMNE FLEKE NA LICU: 5 načina kako da se leti nosite sa hiperpigmentacijom!
Foto: Shutterstock

Osnovna funkcija melanina jeste da štiti kožu od UV zračenja ali kada melanociti iz nekog razloga počnu da ga proizvode neregularno i u većem broju, nastaju fleke koje zovemo hiperpigmentacije. Sam termin "hiperpimentacije" je veoma širok i podrazumeva različite poremećaje, različitog intenziteta i trajnosti. Iako ovo nije baš lak problem za tretirati, opcije svavako postoje, kao i nekoliko jednostavnih pravila koja treba imati na umu.

#1 ODREDITE UZROK HIPERPIGMENTACIJE

Hiperpigmentacija može da nastane iz nekoliko različitih razloga, a u njih spada izlaganje UV zračenju, toplota, topikalna i oralna terapija nekim lekovima (uglavnom onima koji idu na recept), iritacija kozmetičkim proizvodima ili procedurama, kao i hormonalne promene. Najčešće se radi o melazmi, ožiljcima od akni (koji su poznati i ako post-inflamatorna hiperpigmentacija) i flekama od sunca. Tamniji tipovi kože su podložniji nastajanju hiperpigmentacija zato što sadrže više melanina, pogotovo nakon bubuljica i iritacija.

Tek kada otkrijete koji od ovih uzroka se odnosi na vas, možete pristupiti njihovom efikasnom rešavanju i/ili ublažavanju.

#2 NAĐITE NAČIN DA SE NOSITE SA STRESOM

Nije nikakvo iznenađenje da stres negativno utiče na zdravlje i, samim tim, na izled kože i promene koje na njoj nastaju. Mi svoj stres bukvalno "nosimo na koži". Opšte je poznato da on može izazvati suvoću, hiperpigmentaciju, začepljene pore i sl. ali i biti okidač za oboljenja poput psorijaze. Način na koji stres konkretno utiče na hiperpigmentaciju jeste preko zapaljenskih procesa: kada se zbog stresa aktivira naš odbrambeni mehanizam melanociti proizvode više pigmenta što za posledicu pogotršanje hiperpigmentacija.

Iz tog razloga je tzv. post-inflamatorna hiperpigmentacija teža za tretirati i ublažiti zato što se nalazi u dermisu, najdubljem sloju kože.

Tretman fleka nastalih zbog stresa zahteva i psihološki i fizički tretman u kom su aktivnosti i/ili tehnike koje utiču na opuštanje podjednako važne kao i procedure i topikalna terapija.

#3 IZBEGAVAJTE SVETLO

I ptice na grani znaju da je UV zračenje uzrok velikog broja negativnih promena na i u koži, i da u njih spada i hiperpigmentacija. Da li ste znali da, na žalost, sunce nije jedina svetlost koje treba da se čuvate? Plava svetlost koju sadrži sunčevo zračenje ali emituju i ekrani takođe je loša za kožu i pri tom prodire dublje od UVA i UVB.

Kako biste se zaštitili od oba, koristite redovno kreme sa namenskom zaštitom, odnosno mineralnim filetrima kao što su titanijum-dioksid i gvožđe-oksid i visokom koncentracijom antioksidansa.

#4 TARGETIRAJTE PROBLEM RUTINOM NEGE

Iako je hiperpigmentaciju teško potpuno, a pogotovo trajno, eliminisati ukoliko želite da je držite pod kontolom trebalo bi da prilagodite dnevnu rutinu nege. Vitamin C je najpoznatiji i najučinkovitiji sastojak za ovaj problem pošto posvetljuje postojeće fleke i kožu uopšte, sprečava nastanak novih i ima dokazana protivupalna svojstva. Princip po kom deluje jeste inhibicija tirozinaze, enzima koji učestvuje u sintezi melanina.

#5 OBRATITE SE PROFESIONALCIMA

Ali ne očekujte čudotvorno rešenje posle jednog dolaska kod dermatologa.

Hiperpigmentacija se smatra hroničnim stanjem što znači da se tako mora i tretirati, kao i to da rutina kućne nege i vašeg ponašanja igraju veliku ulogu. Profesionalni tretmani uključuju lasere, IPL i hemijske pilinge i moraju se sprovoditi u serijama, a tačno koji odgovara vama mogu vam reći isključivo profesionaci koji ih izvode nakon konsultacija.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs