probajte

Kompletan vodič: Alkalne kupke usporavaju starenje i jačaju imunitet!

U našem telu se neprestano dešavaju stotine različitih procesa i reakcija - oni su apsolutno prirodni, ali ponekad mogu štetno uticati na zdravlje.

Nega
Autor:
Kompletan vodič: Alkalne kupke usporavaju starenje i jačaju imunitet!
Foto: Profimedia

Od trenutka rođenja, u telu svake osobe započinje proces oksidacije čiji se intenzitet može povećati pod uticajem nepovoljnog okruženja, stresa i neuravnotežene ishrane. U ovom slučaju, oksidativni procesi mogu naštetiti telu: izazivaju zgrušavanje krvi, narušavaju normalnu proizvodnju digestivnih enzima, oslabljuju imunološki sistem, ometaju normalno snabdevanje mozga krvlju i značajno ubrzavaju proces starenja. Intenzitet oksidacionih reakcija koje se javljaju u našem telu moguće je smanjiti upotrebom dovoljne količine antioksidanata, kao i alkalnim kupkama.

Šta su one, kako rade i kako ih pravilno pripremiti kod kuće, reći ćemo vam u nastavku.

Za početak, zastrašujuća reč „alkalna“ ne krije ništa više od kupke sa dodatkom soli (po mogućnosti morske) i redovnesode bikarbone. Ova praksa je stara više od hiljadu godina: čak i u starom Egiptu i Rimskom carstvu, kada ljudi još uvek nisu znali ništa o kiselom i alkalnom okruženju, praktikovale su se soda kupke kako bi se ojačao imunitet i podmladilo.

Kako to radi?

Kiselina i alkalije sadrže različite količine jona vodonika i zbog ove razlike započinje proces osmoze - alkalija privlači kiselinu u sebe. Kada ležite u rastvoru sa sodom (možete da pravite mini kupke za ruke ili noge), alkalije izvlače kiseline iz tela, a sa njima i akumulirane toksine. Soda kupke smanjuju intenzitet oksidativnih reakcija u telu, usled čega se povećava sposobnost tela da se odupre virusima i patogenim bakterijama, poboljšava protok krvi (naročito, snabdevanje krvi mozgom), usporava procese starenja, a sveukupno blagostanje je značajno poboljšano. Alkalne kupke mogu se lako pripremati kod kuće, za ovo vam je potrebna so - bolje je koristiti morsku - i soda bikarbona.

So i soda moraju se mešati u razmeri 2:1, a dobijena smesa sa vodom u razmeri 1:10. Dakle, za prosečnu kupku zapremine 150 litara, treba da bude 1,5 kg. smese (u kojoj 1 kg. soli i 0,5 kg. sode). Kao što je gore pomenuto, umesto kupke možete napraviti mini kupke za stopala ili ruke, za njih se koristi isti proporcija. Kupanje u ovom rastvoru ne bi trebalo da traje duže od 30-40 minuta, ako tek počinjete da se upoznajete sa ovom praksom, možete postepeno povećavati vreme zadržavanja u rastvoru (ali ne i koncentraciju!).

Imajte na umu da alkalne kupke imaju niz kontraindikacija povezanih sa raznim hroničnim bolestima, zato, pre nego što započnete soda kupke, obavezno se obratite lekaru.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs