SPAS ZA KOŽU

Upotreba ovog vitamina može značajno da smanji znakove starenja: Nakon 40. godine je neophodan koži!

Bez ovog vitamina koža brže stari, kažu stručnjaci

Nega
11:48h Autor:
Upotreba ovog vitamina može značajno da smanji znakove starenja: Nakon 40. godine je neophodan koži!
Foto: Shutterstock

Koža je najveći organ ljudskog organizma i prvi štit našeg zdravlja. I pored ovoga često je briga o njoj zanemarena ili nedovoljna. Ipak, svi želimo negovan izgled kože i lice bez bora i fleka. Kako starimo, tako i je i koži potrebnija bolja i adekvatnija nega.

U nekim zrelim godinama, ona sama ne može da se izbori sa štetnim spoljašnjim uticajima, pa ako nega nije dovoljna, samim tim ona brže propada i javljaju se znakovi starenja.

Ono čime je negujemo, ali i sve ono što unesemo u organizma, reflektuje se na izgled kože. Koža pamti svaki naš postupak. Ona je ogledalo našeg života. Da bi ona izgledala zategnuto, mladoliko i negovano, veliku ulogu imaju vitamini. A prvi među nima je vitamin A, koji se može uneti kroz hranu, ali se može naći i u sastavu krema.

Spas su za kožu u zimskom periodu: Ovih pet sastojaka želite u svom losionu za telo!

Vitamin A
foto: Shutterstock

Vitamin A je ključ zdrave kože

Neophodan za održavanje i obnovu vitalnih kožnih tkiva. Smanjuje upalne procese, pa je samim tim odličan u borbi protiv akni i bubuljica.

Ako telu nedostaje vitamin A, koža može da postane suva i da izgubi elatičnost. Nakon 40. godine je neophodno uvrstiti ovaj vitamin u ishranu i negu, kažu stručnjaci.

U namirnicama poput krompira, šargarepe i lisnatog povrća ima najviše vitamina A, tj. beta karotena iz kog se sintetiše ovaj vitamin.

Kada govorimo o vitaminu A za kožu, bitno je pomenuti njegov derivat – retinol, kao spoljašnji način dodavanja vitamina za lice. Da bi koža zadržala vlažnost i elastičnost kreme sa retinolom su pravi izbor za negu lica. Ne postoji magični recept za savršenu kožu, ali retinol kreme protiv bora su najbliže tom cilju.

Retinol ima tu moć da ubrza obnavljanje kože i sprečava pojavu bora. Koža postaje mekša i bolje tonirana. Mikrokapsule retinola takođe stvaraju nevidljivi štit na koži koji sprečava gubitak vlage, a koji je jedan od uzroka nastanka finih bora, kao što su one oko očiju.

Svačija koža različito reaguje na retinol. Može se pojaviti crvenilo i prolazna osetljivost kod osoba koje u svojoj koži nemaju dovoljno receptora za njega. Retinol receptori su proteini koji se prirodno nalaze u koži i služe kao transporteri koji ovaj derivat vitamina A raspoređuju u ćelije kože i na taj način stimulišu proizvodnju kolagena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs