saznajte više

Naučite kako da odaberete pravu vrstu masaže: Otklonite stres, skinite višak kilograma, opustite mišiće!

Nisu sve masaže stvorene jednake, a uz sve što nam se nudi - počev od naziva za koje nekad ne znamo ni šta znače - nije lako razdvojiti bitno od nebitnog. Prvi korak da odredite kakav masaža vam je potrebna jeste da definišete razlog zbog kog vam treba. Pročitajte naša uputstva i krenite u potragu.

Nega
Autor:
Foto: Shutterstock

Odabir dobrog masera

 

Po mogućstvu fizioterapeuta sa dosta iskustva u oblasti koja vas interesuje - je presudno. Imajte u vidu da, baš kao što je to slučaj sa odabirom nege za lice ili posete dermatologu, tretman koji odgovara vašoj drugarici ne mora da odgovara i vama. Zato je je važno da se kod svoh terapeuta pojavite sa jasnim zahtevom kako bi on ili ona mogli da odrede na koji način će vam pomoći.

 

Najčešći razlozi za masažu

 

  • Napetost mišića - u ovom slučaju najbolji odgovor jeste neka vrsta duboke masaže tkiva (poput švedske) u toku koje se maser/ka koncentriše na sve nivoe mišićnog tkiva, a studije su pokazale da ova vrsta masaže utiče na nivo oksitocina i serotonina koji osim što opuštaju, daju i dobro raspoloženje.

 

  • Stres - verovatno najčešći uzrok, za koji se preoručuju različite tehnike u zavisnosti od toga šta vam prija, od duboke masaže tkiva pa do masaže toplim kamenjem. Uvek se radi o masažama celog tela radi najboljeg efekta.

 

  • Terapija bola ili nakon povrede - ciljane terapeutske masaže su vrlo učinkovite ali nemojte očekivati da vam prijaju, ili da vas opuste pošto su vrlo intenzivne. U mnogim verzijama, pogotovo sportskim, moraćete i sami da radite određene pokrete u toku masaže, kao na rehabilitaciji.

 

  • Protiv bolesti - nedostatku bolje reči. U slučajevima neprijatnosti koji prave stanja poput glavobolje, refleksologija može da pomogne. Refleksne tačke koje se nalaze na stopalima odgovaraju određenjim organima u telu pa njihovo stimulisanje može da donese olakšanjei smanjenje tegoba. Ipak, treba imati na umu da ukoliko želite rezultate, ove tretmani se moraju izvoditi redovno.

 

  • Mršavljenje i celulit - ovo polje je poprilično kompleksno iz razloga što su uzroci mnogi pa tako i rešenja. Od limfne drenaže (ručne ili različitim aparatima) do poboljšavanja i ubrzavanja cirkulacije pa sve do topljenja masnih naslaga.

Najpopularnije masaže

 

Prvo mesto svakako dele terapeutska masaža leđa i masaže protiv celulita i za mršavljenje. ono što je izuzetno važno jeste pristup terapeuta, a on mora biti integralan. Čak i kada se tretman koncentriše na jedan specifičan problem ili deo tela, ostatak tela i element opuštanja/tretiranja celog tela ne sme se preskakati. Tako se, na primer, limfna drenaža kako bi bila efikasna radi na celom telu, a ne samo na zadnjici ili nogama.

 

Ručna masaža ili aparati

 

Masaža je individualna stvar i ista procedura na dvoje različitih ljudi ne mora dati iste rezultate. Ručna masaža biće efikasna samo ako je izvodi neko ko ima dosta iskustva. Na primer, kada su celulit i mršavljenje u pitanju, sve masaže imaju isti cilj a to je ubrzavanje cirkulacije, ubrzavanje metabolizma, izbacivanje viška tečnosti i potkožnog masnog tkiva. Kod nekoga će najbolji rezultat dati LPG, kod nekog injekcioni lipolitici, ili pak presoterapija i akustični talasi. U najvećem broju slučajeva, potreban je protokol koji kombinuje više različitih tehnika. Ipak, masaža ne može sama da reši probleme, za uspešnu terapiju bilo da se radi o celulitu ili o povredi, potrebno je uvesti određene rutine u način života kako bi se postigli optimalni rezultati.

 

Doba godine za izvođenje masaža

 

Po ovom pitanju se masaže dele na dve velike grupe tretmani za mršavljenje i celulit trebalo bi da počnu na jesen i da se rade sve do sredine proleća kako bi, uz održavanje, leti dali otimalne rezultate.

Svi ostale vrste, izvode se tokom cele godine nevezano za godišnje doba.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...