negovana i blistava koža

Dnevna i noćna krema treba da se razlikuju: Samo ako ovo radite lice će vam biti hidrirano 24 sata!

Verovali ili ne, naša koža zna koje je doba dana. Ona - kao i celo telo uostalom - ima svoj biološki sat i različito reaguje u zavisnosti od toga da li je dan ili noć.

Nega
Autor:
Dnevna i noćna krema treba da se razlikuju: Samo ako ovo radite lice će vam biti hidrirano 24 sata!
Foto: Profimedia

U prevodu: rutina koju koristite ujutro i uveče treba da se razlikuju i bude usklađena sa cirkadijalnim ritmom kože. Naravno da nećete napraviti kobnu grešku ukoliko istu kremu (uz dodatakak sredstva sa SPF-om) koristite i preko dana i noću ali zašto samo “održavati ok stanje” kada malim izmenama možete dobiti dramatično bolje rezultate?

Ovo ne znači da treba da sprovodite deset različitih koraka ujutro i uveče. Stvari su mnogo jednostavnije: potrebno je da odredite koje aktivne sastojke koristite ujutro, a koje uveče (i koje uglavnom koristite u serumima), a zatim da se pozabavite odabirom hidratantne kreme i koža će vam biti bolja nego ikad.

Hidratacija u toku dana

Za početak, dobre vesti: dnevna krema ne mora da ispuni puno uslova da bi bila idealna. Sve što vam treba jesu laka hidratantna tekstura i sastojci koji štite kožu (kao što su antioksidansi). Visoka zaštita od sunca je dodatni bonus ali može se dodati i posebnim proizvodom.

Dakle, teška masna tekstura vam u toku dana ne ide na ruku, pogotovo kada se uzme u obzir da nam se u ovoj new normal stvarnosti lice velik deo vremena nalazi pod maskom što uzrokuje razne probleme na koži. Ukoliko ne želite zapušene pore i šminku koja je svuda osim tamo gde treba da bude, vodite računa o tome da vaša dnevna krema bude što laganija.

Dnevna krema je neka vrsta štita od agresivnih uticaja okoline. Ovo u praksi znači da ćete imati koristi samo od formule koja sadrži antioksidanse (kao što su vitamin C, resveratrol i polifenola...) koji ne samo što neutrališu štetu koju izazivaju slobodni radikali već i koži daju zdrav sjaj.

Deo dnevne rutine treba da bude i SPF koji je, u letnjim mesecima obavezno poseban proizvod, a u mesecima kada niste izloženi jakom suncu može biti i u sklopu dnevne nege, pod uslovom da je viši od 25. Više puta smo spominjali činjenicu da je upravo zaštita od sunca najbolji anti-ageing, a ukoliko koristite aktivne sastojke koji kožu čine fotosenzitivnom (poput retinola) onda je to još jedan razlog da ga koristite tokom cele godine - ne želite da vam aktivni sastojci prouzrokuju suprotan efekat od očekivanog, zar ne?

Nega lica u 20-im i 30-im godinama: Važno je da znate šta vašoj koži treba!

Noćna hidratacija

Noć je vreme za obnavljanje i samim tim najbolje vreme da koristite aktivne sastojke - ćelije kože ih tada najbolje upijaju i iskorištavaju. Bilo da se radi i tečnim eksfolijatorima, sastojcima koji bustiju kolagen ili uklanjanju pigmentacijske fleke njihovo vreme nastupa nakon što padne mrak. Retinol, AHA i BHA kiseline, peptidi (i proteini služe za regeneraciju)… vreme je da se častite. Idealnu kombinaciju birajte pažljivo i ne zaboravite da je noć takođe vreme kada je koža suvlja nego u toku dana i da su joj potrebni i dodatni emolijenti i okluzivi. Ukoliko aktivne sastojke nanosite u obliku seruma, noćna hidratacija bi trebalo bukvalno samo da ih zadrži u koži i da je "poneguje" i nadomesti vlagu i masnoću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs