12 mitova o lepoti

Razotkrivamo najveće istine i zablude o lepoti i pomažemo u očuvanju kože i kose
Nega
12:10h
12 mitova o lepoti

Verovatno ste puno puta čule šta smete da koristite kako biste izgledale što lepše, a šta je pravi greh po vašu lepotu. Mi smo tu da vas srušimo zablude i otkrijemo koji su, od mitova o negi i lepoti, zaista tačni.

Balzam isušuje usne

Delimično tačno

Ovisnici o balzame za usne potvriće da preterano korišćenje donosi više štete nego koristi. Usne ne sadrže lojne žlezde, pa su sklone isušivanju. Pojedini sastojci balzama za usne, poput kamfora, mentola i alkohola mogu dodatno iziritirati kožu usana. To, ipak, ne znači da su balzami za usne suvišni i nepotrebni. Potrebno je samo obratiti pažnju na sastojke i ne lizati usne, jer i pljuvačka može da ih iziritira.

Kosa se navikne na određeni šampon

Netačno

Ne postoji nijedan naučni dokaz ili razlog koji podržava tvrdnju da se kosa zasiti određene marke šampona nakon određenog vremena. Veća je verovatnoća da se radi o psihološkoj predstavi, koja se rađa zbog nezadovoljstva učinkom šampona. Ukoliko perete istim šamponom kosu, pod istim uslovima, uvek će rezultat biti isti. Možda je ovaj mit nastao iz marketinga i propagande novih brendova kozmetike, ali jedno je sigurno - radi se samo o mitu.

Ne možete da osetite parfem na sebi

Tačno

Iako zvuči čudno, ova tvrdnja je tačna. Objašnjenje je jednostavno: ukoliko duži period koristite parfem, vaše čulo mirisa će postati imuno na njega. Imaćete utisak da je magija nestala. To dalje vodi do preteranog korišćenja parfema pri svakoj upotrebi. Pravilo kaže: prsnite parfem po jednom na zglobove, kolena i u predelu vrata i dobićete efekat koji je proizvođač želeo.

Uvijanje lomi trepavice

Više netačno nego tačno

Kozmetika je toliko napredovala, da je nemoguće okriviti maskaru i uvijač za lomljenje trepavica. Ono što može da se dogodi je da prejako pritisnete trepavice, koje se onda zalepe za uvijač, pa sam proces postaje bolan, neprijatan i škodljiv po trepavice. Ako niste sigurni kako se pravilno uvijaju trepavice, prepustite to profesionalcima.

Posle 30- te morate da nanosite kremu protiv bora

Netačno

Koža je poput otiska prsta, drugačija kod svakog od nas. I dok pojedine žene sitne borice primećuju već u ranim 20-im, druge mogu da se približe i 40-im bez bora. Ove razlike su posledica genetike i načina života. Sunce je jedan od glavnih krivaca za preterano starenje kože, te je krema za sunčanje odgovarajućeg faktora apsolutno neophodan deo kozmetičke torbice svake žene. Istina je da ne postoje pravila kada je reč o borama, već kada primetite prve promene na licu, posavetujete sa dermatologom oko pravilnog izbora anti-age nege.

Čokolada izaziva bubuljice

Tačno i netačno

Bezbroj studija je pokazalo da ne postoji direktna veza između najomiljenije poslastice na svetu i nastanka bubuljica. Ipak, fluktacije u novou šećera u krvi mogu da utiču na funkciju lojnih žlezdi i potencijalno pogoršanje ili nastajanje bubuljica. Zato, ima smisla da se smanji unos čokolade i visoko energetskih pića, koji sadrže visoko rafinisane šećere.

Ako iščupate jednu, 7 novih sedi se pojavljuje

Netačno

Fizički je nemoguće da se poveća broj folikula glave kao rezultat čupanja. Mit je najverovatnije nastao zbog činjenice da, kada kosa počne da sedi, svaka dlaka polako počinje da proizvodi sedu kosu. Umesto čupanja, preporučujemo farbanje, koje nije idealno, ali je definitivno bolje rešenje.

Para otvara pore

Netačno

Pore su zagonentne, a jedina želja nam je da se ne proširuju same od sebe. Para ih ne širi, ali čisti nečistoće. Pore ne možete otvarati i zatvarati po želji, jer nemaju vrata, iako dermatolozi vredno rade na prozvodima koji će ih efikasnije čistiti, kao i na uređajima koji će otkriti šta to zaista može da utiče na njihovo otvaranje.

Brijanjem dlaka ojačava

Netačno

Brijači su na lošem glasu, iako to nisu zasližili. Brijanje apsolutno nema uticaja na rast i debljinu dlake. Onaj oštri osećaj, koji dobijate nakon brijanja, je posledica toga što brijač dlaku seče ravno preko osovine, zbog čega i osećamo bockanje.

Kreme protiv bora ne deluju

Netačno

Čak 70% žena ne veruje u dejstvo krema protiv bora. Ključ je znati šta vaša koža traži i upoznati se bliže sa sastojcima koji usporavaju starenje. Potrebno je znati koji su to sastojci koji mogu da prodru što dublje u kožu. Prilikom odabira proizvoda, nemojte se libiti da se posavetujete i sa dermatologom, ali i sa prodavcem određenog brenda.

Koža je čista kada škripi

Netačno

Ovaj mit je star koliko i onaj koji kaže da su cigarete dobre za kožu. Istina je da, ako se ne osećate prijatno ili vam je koža previše zategnuta, ili koristite pogrešan losion za lice ili preterujete sa upotrebom losiona.

Kosa može sama da se očisti

Netačno

Ne samo da je netačno, već je i nehigijenski. Neki veruju i da što duže ostavite kosu da se masti, ona će biti zdravija. Istina je da kosu treba prati po potrebi, a tokom letnjih dana odaberite šampon za svakodnevnu upotrebu. Ne zaboravite sprejeve ili serume koji će zaštiti kosu od sušenja, koje može da nastane od štetnih sunčevih zraka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs