Način zaštite

Koliko dugo korona virus može da živi na površinama i kako dezinfikovati kuću i ruke?

Kada je u pitanju korona virus, izgleda da je dobra higijena najbolja linija odbrane

Nega
Autor:
Koliko dugo korona virus može da živi na površinama i kako dezinfikovati kuću i ruke?
Foto: Shutterstock

Dokazi kažu da se korona virus uglavnom širi repiratornim kapljicama koje lebde u vazduhu kada zaražena osoba kija ili kašlje. Te kapljice mogu sleteti na vas, ali mogu i da slete na površine oko vas i da tu neko vreme ostanu.

Običan virus se na površinama zadržava do 48 sati, dok neka istraživanja kažu da korona virus na sobnoj temperaturi može da preživi i do 9 dana.

Novija istraživanja kažu da se ovaj virus može širiti i preko ljudskog izmeta, pa ukoliko osoba ne pere ruke nakon velike nužde, može zaraziti okolinu i koronom, pored ostalih virusa.

Da li vlažne maramice mogu efikasno da očiste površine i ruke od virusa?

Verovatno ste čuli da je neophodno da površine što više dezinfikujete kako biste se zaštitili od ovog virusa. Vlažne maramice ubijaju i do 99,9% bakterija, pa tako mogu da "uklone" i korona virus sa površina, ali samo ako se pravilno koriste.

Većina ljudi pogrešno koristi vlažne maramice, jer brišući površine, obrišu i ruke i tako samo "rašire" bakterije okolo.

Kada brišete površine vlažnim maramicama, morate uzeti jednu, obrisati što manju površinu, a zatim je baciti. Posle brisana oprati ruke sapunom i vodom.

Prebrisati površine jednom do tri puta dnevno, je sve što treba a uradite kako biste se zaštitili od virusa.

Evo kako pravilno dezinfikovati površine i ostati zdrav:

Sada kada znamo da se korona virus može preneti i preko izmeta, moramo da vodimo računa kako puštamo vodu u wc šolji, te kako je pravilno dezinfikovati.

Uvek prilikom puštanja vode u wc šolju, obavezno spustite poklopaca od wc šolje, a zatim pustite vodu.

Nakon korišćenja wc šolje, obavezno je dezinfikujte tako što ćete je prebrisati asepsolom ili alkoholom.

Pored toga, naše ruke su najveći prenosnik bakterija. Prema nekim istraživanjima, dnevno smo u stanju da lice dodirnemo i do 23 puta na sat. Stoga pažljivo perite ruke i probajte da promenite navike, tj. da se ne dodirujete po licu.

Ruke morate trljati sapunom najmanje 20 sekundi i to kao da ste hirurg koji se sprema za operaciju. Kada istrljate ruke, isperite ih pod mlazom mlake vode.

Ne zaboravite da dobro osušite ruke, jer virus može ostati na mokrim rukama. Dezinfekciona sredstva za ruke nisu tako dobra zaštita kao što je to sapun i voda. Opet, ako niste u prilici da perete ruke, uzmite sredstvo za dezinfekciju ruku pa ih dobro istrljajte i pustite da se koža osuši.

Kada brišete ruke, koristite papirne ubruse, a ne pamučne peškire. Papirne ubruse odmah nakon korišćenja bacite u kantu.

Maske za lice ne mogu da vas zaštite mnogo. Ako ste već bolesni, one mogu da spreče da viruse širite dalje.

Pazite na sebe i ne paničite. Higijena je ipak pola zdravlja, piše Huffington post.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs