VREDI PROČITATI

Akne su mnogo više od estetskog problema: Evo šta mesto na kojem se pojavljuju otkriva o zdravlju!

Ukoliko se iznova pojavljuju na istom mestu, vreme je da prekontrolišete svoje zdravlje

Nega
Autor:
Foto: Shutterstock

Čelo

 

Kada dodirnete bubuljicu na čelu, vrlo verovatno ćete primetiti da vam prst sija od masnoće koju ste "pokupili" sa čela. Razlog tome je što se bubuljice na čelu uglavnom javljaju zbog disbalansa u proizvodnji prirodnih ulja, a uzrok tome može da bude način ishrane.

 

Osim toga, bubuljice koje se pojavljuju iznad obrva mogu da ukažu na probleme sa stomakom i bešikom.

 

"Bubuljice na čelu mogu da budu znak problema sa bešikom i stomakom, tako da bi bilo dobro da pazite na to šta jedete i obratite pažnje na zdravlje creva. Probiotici mogu da pomognu, kao i smanjenje konzumacije šećera, alkohola i obrađene hrane", kaže dr Tejlor.

 

Ukoliko se problem nastavi, trebalo bi da odete kod lekara jer je moguće da je reč o nekoj intoleranciji ili alergijskoj reakciji.

Nos

 

Bubuljice na nosu se najčešće javljaju zbog začepljenih pora, a imaju veze i sa održavanjem higijene kože.

 

Osim toga, visok holesterol može da se manifestuje i u formi masnije kože, koja će začepiti pore ako je redovno ne čistite.

 

"Ovaj deo kože je pun proširenih pora, tako da je dobra ideja da četke za šminku i sve ostalo čime dodirujete nos, redovno čistite. Ako vam se baš često javljaju bubuljice na nosu, proverite i da li imate povišen krvni pritisak".

 

Dr Tejlor ističe da prema kineskoj medicini kožni problemi na nosu mogu da budu povezani i sa kardiovaskuarnim sistemom.

 

Obrazi

 

Crvene bubuljice na obrazima mogu da budu uzrokovane rozaceom, koja može biti posledica bakterijskog disbalansa u crevima. Doktorka ističe da mogu da budu povezane i sa respiratornim problemima, tako da nije loše da obratite pažnju na to imate li problema sa disanjem.

 

"Bubuljice na obrazima mogu da se pojavljuju i usled unosa previše mesa, šećera i mlečnih proizvoda. Važno je da ishrana bude balansirana, a bilo bi dobro i da vodite dnevnik ishrane kako biste uvedeli imaju li neke namirnice veze sa pojavom bubuljica".

 

Pored svega toga, dr Tejlor kaže i da su obrazi povezani sa plućima, tako da česta pojava bubuljica na ovom delu lica može da bude znak manjka kiseonika ili drugog problema sa plućima.

Linija brade

 

Pojava bubuljica na liniji brade najčešće ima veze sa hormonima – a maltene sve što možete da uradite je da se smirite. Doduše, možete i da pokušate da jedete brokoli i kupus koji pomažu vraćanje hormona u balans, a pored toga su dobri i đumbir i beli luk.

 

Brada

 

Stres i hormonski disbalans imaju veliku ulogu u pojavi bubuljica na bradi, posebno kod žena.

 

"Hormoni koji se nazivaju androgeni stimulišu proizvodnju sebuma, ulja koje zapušava pore. Akne su veoma česte među tinejdžerima zato što se u tom periodu luči više hormona“, objašnjava dr Tejlor.

 

Ono što može da pomogne je redovno čišćenje lica da biste uklonili višak masnoće sa kože. Osim toga, gledajte da ne dodirujete lice dok ne operete ruke.

 

Generalno, doktorka kaže da, ako želite čistu kožu, treba da pijete što više vode, da se zdravo hranite i dovoljno spavate.

 

Ishrana za žene posle 40-e, za dug život: Smanjuje rizik od Alchajmera, dijabetesa i srčanih oboljenja!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...