Obratite pažnju

Nega ruku zimi: Sprečite isušivanje kože

Koža u zimskim uslovima lako dehidrira i treba joj intenzivnija nega. Ruke su najosetljivije, a evo kako da ih negujete tokom najhladnijeg perioda
Nega
09:34h Autor:
Nega ruku zimi: Sprečite isušivanje kože
Foto: Thinkstock

Vetar i niske temperature nepovoljno utiču na kožu ruku, koja je uz lice najviše izložena nepovoljnim vremenskim uslovima. Naročito su opasne promene prilikom izlaska iz toplog u hladno i obrnuto. To uzrokuje usporavanje cirkulacije, crvenilo, kao i pucanje kože.

Koža u zimskim uslovima lako dehidrira i treba joj intenzivnija nega. To naročito važi za osetljiviju kožu koja je sklona upalama, crvenilu i ljušćenju. Zimi ruke treba da perete mlakom vodom i blagim sapunom, a nikako ne vrućom, jer će to da je dodatno isuši.

Dva ključna sastojka za negu kože ruku

Preporučuje se da se kreme koriste i pre nego što se pojave prvi znakovi dehidracije. Tako će se stvorite zaštitni sloj koji će da spreči gubitak vlage i prirodnih ulja neophodnih za meku i zdravu kožu. Najbolje je da je nanosite pet do šest puta dnevno, a obavezno treba da namažete i nokte, jer i oni brzo gube vlagu i lome se, savetuju dermatolozi.

Kod izbora kreme najvažnija su dva sastojka - oni koji sprečavaju isušivanje i oni koji hidriraju kožu. Jojobino ulje, šea puter, petrolej i mast životinjskog porekla lanolin sprečiće gubitak vlage, a zadržaće je glicerin, hijaluronska kiselina, urea i alfa hidroksilna kiselina. Neke kreme sadrže oba sastojka, ali mogu da posluže i dve različite kreme, s tim da prvo treba da nanesete hidratantnu kremu koja zadržava vlagu, a nakon što je koža upije i kremu sa sastojcima koji sprečavaju isušivanje.

Pčelinji vosak i kakao puter za već oštećenu kožu

Ako je koža već ispucala, veća oštećenja ublažiće gušće kreme koje će je dubinski nahraniti. Najbolji izbor su one na bazi kakao ili šea putera, pčelinjeg voska i silikonskog ulja dimetikona. Treba da ih nanesete na ruke, da stavite rukavice i da ostavite preko noći.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs