znakovi preranog starenja

Zašto koža stari brže nego vi: Obratite pažnju na ovih 5 signala!

Prema ovim obeležjima možete da ocenite da li vaše lice stari prebrzo

Nega
14:43h Autor:
Foto: Shutterstock

Ne stari svaki čovek jednako brzo i ljudi izgledaju starije nego što zaista jesu.

 

Tek oko 20 do 30 posto promena na koži je genetski uslovljeno, a ostalih 70 do 80 posto čine spoljašnji uticaji, poput UV-zračenja.

 

Loša ishrana takođe može da doprinese da koža brže postane bleda i naborana.

 

Pege od sunca

 

Ako se  izlažete dosta sunčevim zracima, a ne koristite dovoljno kreme sa zaštitnim faktorom, pre ili kasnije primetićete smeđe mrljice po koži. Reč je o sunčevim pegama, stručnog naziva „melasme“.

 

Do njihovog nastanka dolazi usled hormonskih faktora – na primer, kod trudnoće ili uzimanja kontracepcijskih pilula. Najbolje sredstvo protiv pegica je prevencija, a ako se pojave treba da koristite serume bogate vitaminom C.

 

Ekstremno suva koža

 

Dok je u mlađim tinejdžerskim godinama obično koža masna, u odrasloj dobi postaje izuzetno suva. Sunce, pušenje i stres mogu da uzrokuju takozvane „rupe“ u gornjem sloju kože.  U tu svrhu je najbolje koristiti dnevnu negu za kožu koja koži daje vlažnost jer sadrži hijaluron, kokosovo ulje ili ceramid.

 

Naučno dokazano: Spavanje na pamučnoj posteljini izaziva ubrzano starenje kože!

foto: Shutterstock

Bore

 

Fine linije u području očiju su jasan signal preranog starenja kože.

 

Derma se obično brine da koža ostane napeta i bez bora, ali kako starimo – usporava se obnova ćelije. Kako biste oporavili kožu, preporučuju se proizvodi sa peptidima, EGF („aktivni faktor rasta kože“).

 

Napeta koža

 

Ako vam je koža napeta nakon uobičajenih bjuti rutina moguće je da koristite agresivne proizvode koji neutralizuju prirodna ulja kože, te dovode do isušivanja.

 

Zato koristite blage gelove i losione koji će koži pri skidanju šminke dati dovoljno vlage i omogućiti joj da ostane meka i elastična.


Tanka koža

 

U starijoj dobi se povlači potkožno masno tkivo i smanjuje proizvodnja kolagena i elastina, te koža postaje tanka i providna.

 

I nedostatak vlage i kalcijuma , kao i UV-zračenje mogu da utiču na to da koža s vremenom postane tanja. U tu svrhu će vam pomoći serumi s peptidima kao i sredstva za negu kože s probioticim. Na taj način ćete napraviti prirodni zaštitni sloj kako bi se koža nesmetano mogla regenerisati.

 

Kad napuni 45 godina, žena mora da jede ove semenke: Da bi izbegla starenje kože i kostiju!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...