Dr Krstić Miodrag otkriva

Neželjena dejstva antibiotika: Kako da se zaštitite?

Antibiotici svojim delovanjem narušavaju balans bakterija pa pored loših ubijaju i dobre, što može da zazove nove probleme

Medicina
11:31h Autor:
Neželjena dejstva antibiotika: Kako da se zaštitite?
Prof dr Krstić Miodrag, Foto: Promo

Sada u ove hladne zimske dane, osećamo koliko nam prija toplina kaputa, kape, šala... Ušuškani u svojim toplim domovima, na minus i sneg izlazimo samo ako se adekvatno utoplimo i obučemo. Odeća koja nam pruža prijatnu zaštitu, predstavlja način da lakše preživimo atak na naš organizam, tj. da pobijemo uticaj nepovoljnih vremenskih uslova: niskih temperatura, vetra i snega.

Promena vremena donosi sa sobom respiratorne infekcije, uz koje nam lekari često propišu antibiotik. Dobro znamo da se dijareja javlja kod svakog trećeg pacijenta koji koristi antibiotike. U normalnim uslovima, dobre bakterije u našim crevima prevladavaju nad lošim bakterijama, i drže ih pod stalnom kontrolom. Međutim, antibiotici svojim delovanjem narušavaju taj balans, ubijajući, pored onih loših, i dobre probiotske bakterije. Tako omogućavaju potencijalnim uzročnicima oboljenja da se razviju i izazovu probleme. Zato, uz svaki antibiotik se uvek preporučuje i probiotik.

U našim apotekama može se naći oko 100 različitih probiotskih preparata, i ponekad je teško odlučiti koji odabrati. Međutim, kada birate probiotik uz antibiotik, treba da znate da je Bulardi prva preporuka gastroenterologa. Kao probiotska gljivica, Bulardi je u potpunosti otporan na delovanje antibiotika.

Zbog toga jedini može da se koristi istovremeno sa svim antibioticima.

Samo jedna Bulardi ćelija je 10 puta veća od ćelije nekih drugih, bakterijskih probiotika, zbog čega brže, bolje i bezbednije izbacuje loše bakterije i njihove toksine iz creva.

foto: Shutterstock

Učili smo da su bakterije i gljivice živi organizmi, ali to kao da često zaboravljamo. Ako je nama tokom nepovoljnih vremenskih prilika neophodno da se dodatno obučemo i zaštitimo, isto važi i za probiotske kulture. Posebno su osetljive na temperaturu, vlagu i svetlost. Većina je anaerobna, što znači da im smeta i kiseonik iz vazduha. Ukoliko se probiotici ne proizvode, ne pakuju i ne čuvaju na adekvatan način, to značajno utiče na njihovu efikasnost i bezbednost.

Zato, kada kupujete neki probiotik u apoteci, nije dovoljno da samo obratite pažnju na deklarisan broj ćelija na kutiji, već i na samo pakovanje. Ako su nama potrebni kaput, šal i čizme, posebna zaštita potrebna je i živim mikroorganizmima u probiotskim preparatima.

Kompanija Abela Pharm jedina na našem tržištu ima posebno, inovativno pakovanje kojim se garantuje stabilnost probiotskog proizvoda. Šta to znači?

Flow pack tehnologija podrazumeva pakovanje u specijalnu kesicu ispunjenu inertnim gasom. Ovo posebno pakovanje sprečava svaki mogući prodor kiseonika, i probioticima pruža dodatnu zaštitu od spoljnih uticaja (temperature, vlage i svetlosti). Redovne kontrole zdravstvene ispravnosti i broja probiotskih ćelija dokazuju efikasnost i bezbednost ovakvog pakovanja.

I zato, kada ovih dana obučeni u svoj zimski kaput, odemo do apoteke da kupimo Bulardi, omogućili smo sebi ne samo najoptimalniji probiotik uz antibiotik, već smo priuštili sebi i svojim najmilijima kvalitetan, efikasan i bezbedan preparat, u kome su probiotici, kao nosioci efikasnosti, u potpunosti zaštićeni. Baš kao u najfinijem zimskom kaputu.

(Prof dr Krstić Miodrag)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs