Obratite pažnju

Utrnula stopala mogu biti simptom ozbiljnih oboljenja: Od oštećenja nerava do diskus hernije!

Utrnulost i oštar bol mogu da budu posledica neurome ili iritiranog nerva

Medicina
Autor:
Foto: Shutterstock

Osećaj utrnulosti i ukočenosti može da bude posledica uklještenja nekog nerva ili mišića kojima se prenosi impuls i osećaj.


Pritisak na njih, iritacija ili oštećenje može da stvori neprijatan osećaj u vašim udovima. Ovo su samo neki od najčešćih razloga ovakvih senzacija ili njihovog odsustva:

 

Previše ste stegli vaše pertle


Svakodnevno stezanje vaših pertli može da vrši pritisak na nerve koji mogu da šalju onda osećaj trnjenja i probadanja. Nosite cipele koje su dovoljno široke da su vam udobne, a nakon par dana imaćete ponovo osećaj u stopalima.

 

Imate čukljeve


Ta mala izraslina na vašoj kosti nije lepa a može da pravi i mnoge probleme. Vremenom, što više vaše stopalo pritiska ovu izraslinu to ćete više imati neprijatne senzacije. Promenom cipela i kupovinom onih koje su ortopedske, kao i neka druga medicinska pomagala mogu da budu od velike koristi. Ukoliko vam ni to ne pomogne, obratite se lekaru koji će vas dalje uputiti ortopedu.

 

Imate diskus herniju


Dizači tegova i sportisti koji primećuju da imaju utrnula stopala verovatno imaju diskus herniju koja se dešava kada se kičmeni pršljenovi taru jedan o drugi i tako duž čitavog kičmenog stuba iritiraju nerve. Išijatični nerv se prostire od donjeg dela leđa sve do prstiju na nogama, a oštećenje može da dovede do pojave bola i slabosti u stopalima, zglobovima i nogama.

 

Diskus hernija: Ovih 6 vežbi će vas izlečiti!

foto: Shutterstock

Dugotrajna iritacija nerva


Utrnulost i oštar bol mogu da budu posledica neurome ili iritiranog nerva. Javlja se osećaj bola pri hodanju koji nikako da prođe, a nastaje kao posledica dugotrajnog trčanja ili bavljenja nekim sportom. Za vežbanje i trčanje birajte posebnu obuću koja je napravljena baš u te svrhe.

 

Oštećenje nerava


Neuropatija je hronično stanje nerava uzrokovano nekim zdravstvenim problemima kao što su dijabetes ili alkoholizam. Najbolje se leči kada se otkrije uzrok koji se nalazi u srži ovog problema, ali biće neophodno da posetite neurologa koji će vam prepisati lek protiv bolova.

 

Imate sindrom karpalnog tunela


Kada se nerv nađe u ovom tunelu onda je pritisnut i javlja se oštar bol sa trnjenjem i žmarcima. Javlja se retko, a uzrokuje ga neudobna obuća, povreda i oticanje donjeg dela tela. Ukoliko sumnjate da imate ovaj sindrom, obavezno se javite lekaru koji će vam propisati adekvatnu terapiju i preporučiti vam neka medicinska pomagala.

 

Ovih 5 simptoma ukazuju na rak grlića materice: Reagujte na vreme i spasite sebi život!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs