Za šta je sve dobar crni luk?

Poznato je da je luk omiljen u prirodnoj medicini i da ga je najbolje jesti svežeg, ali njegova neverovatna lekovita svojstva dolaze do izražaja i u vidu čaja

Medicina
13:58h
Za šta je sve dobar crni luk?
Foto: Shutterstock

Pojedete li svakog dana malo luka, sezonske bolesti, poput virusa, prehlade, kašlja i upale grla će vas sigurno zaobići.

Jedenje luka pozitivno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, te reguliše nivo holesterola. Nažalost, sirovi luk mnogi izbegavaju zbog neprijatnog mirisa ili zato što im "teško" pada na želudac. Ali i tome je moguće doskočiti.

Lekovite obloge, sirupi i kapi od luka u narodnoj medicini se koriste od najstarijih vremena. Ali i savremena nauka ističe njihovu efikasnost.

foto: Shutterstock

Takođe, istraživanja pokazuju da se kvercetin bolje i efikasnije apsorbuje iz luka nego iz ostalih namirnica. Redovno konzumiranje može smanjiti učestalost napad astme.

Najveća koncentracija te materije nalazi se u ljusci luka. Možete da je iskoristite tako da čitav, neoguljeni luk, dodate u lonac supe dok se ona lagano kuva. Tako će se u njoj zadržati svi korisni sastojci.

foto: Shutterstock

Druga mogućnost je da od osušenih ljuski luka pripremate čajeve.

Kako biste izbegli eventualne štetne pesticide, najbolje je da birate organski luk ili da ga gajite u svojoj bašti.

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs