Pojedete li svakog dana malo luka, sezonske bolesti, poput virusa, prehlade, kašlja i upale grla će vas sigurno zaobići.
Jedenje luka pozitivno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, te reguliše nivo holesterola. Nažalost, sirovi luk mnogi izbegavaju zbog neprijatnog mirisa ili zato što im "teško" pada na želudac. Ali i tome je moguće doskočiti.
Lekovite obloge, sirupi i kapi od luka u narodnoj medicini se koriste od najstarijih vremena. Ali i savremena nauka ističe njihovu efikasnost.

Takođe, istraživanja pokazuju da se kvercetin bolje i efikasnije apsorbuje iz luka nego iz ostalih namirnica. Redovno konzumiranje može smanjiti učestalost napad astme.
Najveća koncentracija te materije nalazi se u ljusci luka. Možete da je iskoristite tako da čitav, neoguljeni luk, dodate u lonac supe dok se ona lagano kuva. Tako će se u njoj zadržati svi korisni sastojci.

Druga mogućnost je da od osušenih ljuski luka pripremate čajeve.
Kako biste izbegli eventualne štetne pesticide, najbolje je da birate organski luk ili da ga gajite u svojoj bašti.
