ZDRAVI KAO DREN

Leči astmu, čisti pluća i tera viruse: Lekovitost čaja od luka je čudesna! (RECEPT)

Poznato je da je luk omiljen u prirodnoj medicini i da ga je najbolje jesti svežeg, ali njegova neverovatna lekovita svojstva dolaze do izražaja i u vidu čaja

Medicina 26.01.2019. - 16:21h
Foto: Shutterstock

Pojedete li svakog dana malo luka, sezonske bolesti, poput virusa, prehlade, kašlja i upale grla će vas sigurno zaobići.

 

Jedenje luka pozitivno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, te reguliše nivo holesterola. Nažalost, sirovi luk mnogi izbegavaju zbog neprijatnog mirisa ili zato što im "teško" pada na želudac. Ali i tome je moguće doskočiti. 


Lekovite obloge, sirupi i kapi od luka u narodnoj medicini se koriste od najstarijih vremena. Ali i savremena nauka ističe njihovu efikasnost.

 

Doktor Nestorović: Antibiotik ništa ne leči, uzmite beli luk, propolis i origano!

foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala značajno smanjen rizik od raka pluća među ljudima koje jedu hranu bogatu kvercetinom, kao što je crveni luk.

 

Takođe, istraživanja pokazuju da se kvercetin bolje i efikasnije apsorbuje iz luka nego iz ostalih namirnica. Redovno konzumiranje može smanjiti učestalost napad astme. To je zato što luk sadrži nekoliko spojeva koji “gase” upalu. Za to je, između ostalog, takođe zaslužan kvercetin, čije je delovanje vrlo slično delovanju lekova protiv astme.

 

Najveća koncentracija te materije nalazi se u ljusci luka. Možete da je iskoristite tako da čitav, neoguljeni luk, dodate u lonac supe dok se ona lagano kuva. Tako će se u njoj zadržati svi korisni sastojci.

foto: Shutterstock

Druga mogućnost je da od osušenih ljuski luka pripremate čajeve.

 

Kako biste izbegli eventualne štetne pesticide, najbolje je da birate organski luk ili da ga gajite u svojoj bašti.

 

Luk je najbolje jesti u svežem stanju, a pri tome važi pravilo da je dobro birati što ljući luk jer on ima najviše lekovitih sastojaka. Međutim, ima situacija kad je bolje izbeći miris luka pa u tim slučajevima možemo posegnuti za čajem od luka koji nema karakterističan miris. Budući da nama nikakvih štetnih delovanja, možete ga svakodnevno, a dobar je za trudnice i malu decu.

 

Crni i crveni luk čine čuda za štitnu žlezdu: Ruski lekar pronašao spas za obolele!

foto: Shutterstock

 

  • Glavicu luka srednje veličine isecite na 4 dela i prelijte sa 3 šoljice vode.
  • Ako luk nije prskan, isecite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što delotvorniji.
  • Prokuvajte na laganoj vatri i kuvajte dok pola količine tečnosti ne ispari.
  •  Procedite i pijte toplo.

 

Ukus ovako pripremljenog čaja je slatast, a prema želji se može dodatno zasladiti medom.

 

Ako vam ukus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim lekovitim biljem - tokom kuvanja ubacite listić žalfije, te nekoliko kašičica kamilice i majčine dušice.

 

Raskuvani luk možete kasnije upotrebiti kod pripreme jela, na primer dodati jelima od krompira ili varivima. Ovaj čaj prvenstveno je efikasan protiv kašlja. Takođe ga možete koristiti i za lečenje grlobolje, prehlade i gripa.

 

Kod ovih bolesti čaj je dovoljno piti 2-3 dana, kad bi trebalo doći do poboljšanja.

 

Prema preporuci austrijskog autora Rudolfa Breusa, čaj od luka koristi se za lečenje srčane i bronhijalne astme. Kod težih slučajeva astme i bronhitisa za potpuno izlečenje čaj treba piti 2-3 nedelje, a to je moguće i češće kako biste potpuno očistili bronhije i pluća.

 

Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje jedenje narendane crne rotkve uz dodatak malo šećera. Ovaj čaj dobar je i za čišćenje organizma, te celokupno zdravlje.

 

Ne možete da zaustavite suze dok sečete luk: Probajte ovaj trik! Budite sigurni da nećete plakati

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...