otkrijte dok nije kasno

Ovih 5 simptoma ukazuju na rak grlića materice: Reagujte na vreme i spasite sebi život!

Velike su šanse da se izleči ako se otkrije u ranoj fazi

Medicina
11:41h Autor:
Foto: Shutterstock

Rak grlića materice je drugi najčešći tumor koji pogađa žene (prvi je rak dojke), a redovnim pregledima ga se može sprečiti.

 

Jo's Cervical Cancer Trust, britanska organizacija koja radi na prevenciji raka grlića maternice, objavila je listu ranih simptoma koji upućuju na ovu zloćudnubolest.

 

Krvarenje

 

Najčešći i najraniji simptom raka grlića maternice je neuobičajeno krvarenje - tokom ili nakon seksa, između menstruacije ili nakon što ste već ušli u menopauzu.


Događa se kad ćelije raka počnu da rastu na tkivu grlića. Naročito je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema starosne granice za oboljenje od ove vrste raka.

 

Sprečite rak grlića materice: 2 stvari koje svaka žena može da uradi za svoje zdravlje!

foto: Shutterstock

Neobičan vaginalni iscedak

 

Svaka žena ima drugačiji iscedak, stoga je bitno da primetite ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustini. Ako se promeni, hitno se javite svom ginekologu.

 

Kad ćelije raka ostanu bez kiseonika, to može uzrokovati infekciju koja uzrokuje neobičan miris vaginalnog iscetka.

 

Neprijatnost ili bol tokom seksa

 

Bol za vreme seksa može ukazivati na različite probleme, ali jedan od njih je i rak grlića maternice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom seksualnog odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da se rak počeo širiti po okolnom tkivu.

 

Bol u donjem delu leđa

 

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem delu leđa, posetite ginekologa.

 

Kako same izazivate raniju menopauzu: Ovu hranu izbegavajte u širokom luku!

foto: Shutterstock

 Neplanirani gubitak kilograma

 

Mršavljenje bez truda može zvučati kao dobra stvar, ali nije. Ako ste izgubili apetit i počeli gubiti na kilaži, to je znak da vaše telo ne funkcioniše  kako bi trebalo.

 

Primetite li da jedete manje nego inače i brzo gubite kilograme obavezno se javite vašem lekaru što pre. 

 

Uznapreduje li bolest, možda ćete primetiti simptome poput: češće potrebe za mokrenjem, krv u urinu, krvarenje iz anusa, dijareja, začepljenost ili oticanje nogu.

 

Ako ste primetili bilo koji od ovih simptoma, ne čekajte, javite se lekaru što prije, čak i ako ste nedavno bili na PAPA testu. Također je bitno naglasiti da ova vrsta raka često dolazi bez ikakvih simptoma, stoga je izrazito važno da se redovito testirate.

 

Šta su kondilomi i kako se leče: Kod žena mogu da pređu u rak grlića materice!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...