Istraživanje

Boli vas glava? Pljunite žvaku!

Nakon mesec dana testiranja, ispitanici koji su patili od hronične glavomolje a svakodnevno su žvakali žvakaće gume, čak 87 odsto je je potvrdilo izostanak simptoma naklon menjanja navike
Medicina 16.01.2014. - 14:09h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Izraelska studija istraživala je povezanost redovnog konzumiranja žvakaćih guma i glavobolje, pri čemu je došla do zaključka da one zaista mogu biti uzrok učestalih glavobolja.

 

Studija koja je trajala mesec dana, sprovedena je na 30 ispitanika, starih od 6 do 19 godina, koji pate od hroničnih glavobolja, a svakodnevno žvaću žvakaće gume.

 

Studija je pokazala da tokom mesec dana izostanka žvakanja žvakaćih guma, 87 odsto ispitanika nije imalo glavobolje ili su im simptomi gotovo nestali, piše portal Vitamini.

 

Da bi bili sigurni da je uzročnik žvakanje žvakaćih guma, 26 ispitanika je po završetku studije pristalo da 14 dana ponovo redovno konzumira žvakaće gume. Simptomi glavobolje vratili su se u roku od par dana njihovog ponovnog korišćenja.

 

Naučnici tvrde da žvakanjem žvakaćih guma, posebno ako je navika učestala kao kod mladih, osoba povećava stres kosti vilice zbog čega pojedinci oboljevaju od migrena.

 

Autori studije smatraju da se smanjenjem učestalosti žvakanja žvakaćih guma može uticati na pojavu simptoma glavobolje zbog čega se preporučuje njihovo umerenije korišćenje.

 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...