Zaštitite decu

Nasilje u porodici izaziva glavobolju

Deca koja su žrtve fizičkog ili seksualnog zlostavljanja imaju veće šanse za glavobolju u odraslom uzrastu, pokazalo je istraživanje honkoških stručnjaka
Vaše dete & vi
23:40h Autor:
Nasilje u porodici izaziva glavobolju
Foto: Shutterstock

U istraživanju u kome je učestvovalo oko 18.000 ljudi iz deset zemalja, naučnici iz Hong Konga otkrili su vezu između glavobolje u odrasloj dobi i problema sa duševnim zdravljem, drogama ili sa ljudima koji dolaze iz porodica koje su pokazivale obrasce nasilničkog ili kriminalnog ponašanja.

"Rezultati pokazuju da porodične nedaće u dečijem uzrastu mogu biti uzrok za glavobolju u odrasloj dobi", napisao je jedan od istraživača britanske bolnice "Prince of Wales" u časopisu "British journal of psyćiatry".

Ukupno je 11,3 odsto učesnika istraživanja patilo od čestih ili teških glavobolja, a istraživači su otkrili da je povezanost bila linearna, što znači da je više nedaća u detinjstvu povećavalo i verovatnoću da će se javiti glavobolje.

Uzrok glavobolja i dalje nije jasan, ali su rezultati ranijih istraživanja pokazali da oni koji pate od glavobolja imaju lošiju sposobnost nošenja s problemima.

Takođe je utvrđeno da su područja mozga koja su aktivna za vreme emotivnog stresa aktivna i tokom perioda kada osoba oseća fizički bol i tokom koga se žali na glavobolju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs