Ključ je u vremenskom planiranju obroka

Povećajte plodnost ovim načinom ishrane

Promišljen raspored kalorija u dnevnim obrocima može znatno da poveća plodnost kod žena sa policističnim jajnicima. Trebalo bi povećati unos kalorija za doručak, uključujući i puno proteina i ugljenih hidrata, a smanjiti unos kalorija za ostatak dana
Trudnoća
15:50h Autor:
Povećajte plodnost ovim načinom ishrane
Foto: Shutterstock

Ukoliko pazite na nivo insulina, putem tempiranja obroka možete poboljšati ovulaciju i smanjiti nivo testosterona, poručuju naučnici sa Univerziteta Tel Aviv u Izraelu.

Sindrom policističnih jajnika je čest poremećaj koji narušava plodnost jer utiče na menstruacije, ovulacije, hormone i još mnogo toga. Zanimljivo da je usko povezan sa nivoima insulina. Naime, žene sa ovim poremećajem obično su "otporne na inzulin" - njihova tela proizvode prekomerne količine insulina za isporuku glukoze iz krvi u mišiće. Višak se usmerava prema jajnicima, gde podstiče proizvodnju testosterona, a time ugrožava plodnost.

Prof. dr sc. Daniela Jakubowicz sa Univerziteta Tel Aviv shvatila je kako da na prirodan način pomogne ženama normalne težine koje pate od sindroma policističnih jajnika da upravljaju nivoima glukoze i insulina, kako bi poboljšale ukupnu plodnost. Profesorka smatra da se sve svodi na vremensko planiranje obroka.

Cilj je uskladiti raspored obroka sa 24-satnim metaboličkim ciklusom i kontrola insulina, a ne gubitak težine. Žene sa sindromom policističnih jajnika koje povećaju unos kalorija za doručak, uključujući i puno proteina i ugljenih hidrata, a smanje unos kalorija kroz ostatak dana, vidljivo smanjuju rezistenciju na insulin. To je dovelo do nižeg nivoa testosterona i dramatičnog poboljšanja ovulacije - a ove mere imaju direktan uticaj na plodnost, napominje prof. Jakubowicz.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa dr Julio Wainsteinom sa istog Univerziteta, te dr Maayan Barnea i prof. Oren Froy na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Kontrola insulina povećava ovulaciju

Mnoge metode lečenja sindroma policističnih jajnika su isključivo namenjene gojaznim ženama. Lekari često preporučuju mršavljenja kao metodu kojom ćete najbolje kontrolisati nivoe insulina, ili propisuju lekove koji se koriste za poboljšanje nivoa insulina kod gojaznih pacijenata. Međutim, mnoge žene koje pate od sindroma policističnih jajnika imaju normalnu težinu.

Niskokalorični plan mršavljenja sa naglaskom na obilnije doručke takođe snižava insulin, glukozu i trigliceride. Učesnice istraživanja koje su imale obilnije večere održale su visoke nivoe insulina i testosterona tokom studija, a one koje su imale obilniji doručak na kraju su imale 56-procentno smanjenje insulinske rezistencije i 50-procentni pad testosterona. Ovo smanjenje insulina i nivo testosterona dovelo je do 50-procentnog povećanja stope ovulacije, što ukazuje na porast progesterona.

Osim plodnosti, ova metoda može ublažiti ostale simptome povezane sa poremećajem, uključujući neželjene dlačice, masnu kosu, gubitak kose i akne. Štaviše, moglo bi vas zaštititi i od razvoja dijabetesa tipa 2.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs