Objavljena studija

Nada za slepe: Genetska terapija daje dobre rezultate

Pacijentima koji su bili podvrgnuti genetskoj terapiji tokom preliminarne studije se znatno poboljšao vid, a naučnici smatraju da bi taj metod pomogao da se dođe do terapije za lečenje gubitka vida
Medicina
16:10h Autor:
Nada za slepe: Genetska terapija daje dobre rezultate
Foto: Thinkstock

Preliminarna studija koja je koristila genetsku terapiju za lečenje retkog oblika slepila obećavajuća je i mogla bi da pomogne da se dođe do terapija za lečenje gubitka vida, saopštili su danas britanski lekari.

Naučnici su ispitali samo šest pacijenata. Među njima, dvojici se znatno poboljšao vid, a ostali nisu imali ozbiljne neželjene efekte. Studija je sprovedena samo za testiranje bezbednosti lečenja, a ne radi efikasnoti terapije.

Genetska terapija na osnovu jednog zdravog gena pacijenta koji ima bolestan gen već je procenjena kao dobra za lečenje drugih retkih oblika slepila. Svi pacijenti su bili muškarci sa koriodermijom, naslednim i neizlečivim oblikom postepenog slepila.

Bolest je rezultat manjka jednog proteina koji ubija ćelije oka, a te ćelije su važne jer detektuju svetlost.

"Pokušavamo da spasimo ćelije koje bi bile ubijene", rekao je Robert Maklaren sa Univerziteta u Oksfordu, jedan od autora istraživanja.

Maklaren i njegove kolege su ubrizgale bezopasan virus koji nosi nedostajući protein u najtanjem delu mrežnjače pacijenata. Studiju su finansirali organizacija Velkom Trust i britansko Ministarstvo zdravlja, a danas je objavljena u medicinskom časopisu Lanset.

Šef odseka za oftalmologiju na univerzitetu Alberta u Kanadi Ijan Mekdonald, koji nije učestvovao u studiji a želi da sprovede sličan metod, izjavio je da je novo istraživanje "veoma obećavajuće, jer ne postoje drugi načini da se oku doda nedostajući protein".

Mekdonald je rekao da je za sada teško utvrditi da li je rezultat dugotrajan ili će pacijenti i kasnije postpeno gubiti vid. Džin Benet sa Univerziteta u Pensilvaniji, koja je sprovela istraživanje za razne bolesti očiju, ocenila je da su rezultati novog rada odlični i da bi mogli da se koriste za druge vrste slepila, kao što je makularna degeneracija, bolest koju dobijaju stariji ljudi kada gube vid.

Pacijent Tobi Stro (56), koji je podvrgnut hirurškom zahvatu genetske terapije pre dve godine, izjavio je da sada može da nastavi da čita i da igra tenis.

"Poslednjih 30 godina živeo sam u očajanju da ću jednog dana potpuno oslepiti. Sada postoji realna mogućnost da ću moći i dalje da vidim", rekao je Stro, advokat u Londonu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs