Zabrinjavajuće

Svaka treća osoba na svetu je gojazna

Od 1980. godine učetvorostručio se broj gojaznih osoba u zemljama u razvoju, zbog čega se predviđa veliki porast broja srčanih i moždanih udara i obolelih od dijabetesa
Medicina
20:04h Autor:
Svaka treća osoba na svetu je gojazna
Foto: Thinkstock

Broj gojaznih odraslih osoba u zemljama u razvoju skoro se učetvorostručio na oko milijardu od 1980. godine, rezultati su najnovijeg istraživanja britanskih naučnika.

U analizi "Overseas Development Institute" navodi se da je svaka treća osoba u svetu sada gojazna i apeluje se na vlade da više utiču na način ishrane stanovništva.

U izveštaju se predviđa i veliki porast broja srčanih i moždanih udara, kao i slučajeva dijabetesa. Procenat odraslih u svetu koji su gojazni porastao je sa 23 na 34 odsto u periodu između 1980. i 2008. godine, prenosi britanski Bi-Bi-Si.

Većina tih slučajeva zabeležena je u zemljama u razvoju, posebno onim u kojima dolazi do povećanja prihoda, kao što su Egipat i Meksiko. Ukupno 904 miliona ljudi u zemljama u razvoju sada je klasifikovano kao gojazno sa indeksom telesne mase veće od 25, što je veliko povećanje u odnosu na 1980. godinu.

U istom vremenskom periodu, u razvijenim zemljama registrovano je 557 miliona gojaznih, dok se globalna populacija skoro udvostručila.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs