Švajcarsko istraživanje

Nakon 130 dana istraživanja: Rešena misterija rupa u siru!

Naučnici su otkrili kako nastaju ove šupljine u svima omiljenom prehrambenom proizvodu
Vesti 28.05.2015. - 19:47h Autor: Tanjug
Foto: AP

Naučnici švajcarskog istraživačkog instituta Agroskop otkrili su kako nastaju rupe u pojedinim sirevima.

 

"Nastanak rupa u nekim sirevima nije nimalo slučajan, već je posledica prisustva mikročestica sena u mleku", navode stručnjaci Agroskopa, a prenosi sajt "24 heures".

 

U svetu oko 800 miliona gladnih: Zabrinjavajući podaci UN-a!

 

Oni napominju da doziranjem čestica, mlekari mogu da kontrolišu broj rupa u siru. Zamenom muže krava sa otvorenim kofama automatizovanim sistemima smanjena je opasnost od mikrobiološke kontaminacije, ali se ovim postupkom, takođe, eliminišu i čestice sena u mleku, a samim tim i rupe u siru.

 

"Biće sve manje rupa u sirevima", napominju švajcarski stručnjaci.

 

Katastrofa u Indiji: 230 ljudi umrlo od vrućine! (FOTO)

 

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači Agroskopa su tokom 130 dana proučavali formiranje rupa u ementaleru i apencelu.

 

Prisustvo rupa u sirevima je oduvek intrigiralo naučnike. Još 1917. godine Amerikanac Vilijam Klark izneo je hipotezu po kojoj su za ovaj fenomen odgovorne bakterije u siru.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...