Obavezno pročitajte!

Naduven stomak, masna kosa, nervoza: 6 načina za izbegavanje stresa i napetosti u periodu pre ciklusa!

Ako ste često u PMS nervozni, napeti i osetljivi - evo kako da izbegnete loše raspoloženje u periodu pre ciklusa!

Medicina 21.06.2018. - 15:29h Autor: mojciklus.com
Foto: Shutterstock

Ukoliko ste došli do ovog teksta tražeći rešenje kako smiriti nervozu tokom PMS, onda vam je sigurno dojadilo da vaš menstrualni ciklus upravlja vašim životom. I sasvim sigurno, tih nekoliko dana pred menstruaciju čini vam se da je ništa nije pod vašom kontrolom. Pa koliko su vam puta samo neke neželjene reči izašle iz usta kao da su tuđom glavom vođene i povredile neku vama dragu osobu? I koliko ste puta prekršili dijetu, jer ste umirali od želje da pojedete čokoladu koja je bila jača od vašeg karaktera? Da li vam se redovno čini da su vam živci na tankoj žici i stalno balansirate nad svojim životom?

 

Za početak, hajde da objasnimo otkud ta veza nervoze i PMS koja od vas regularno pravi vešticu i zbog koje dobijate etikete poput "nervozna žena".

Kako PMS izaziva nervozu?

 

Pa kako? Jednostavno! Pogledajte samo listu najčešćih PMS simptoma i odmah će vam biti jasno da tu nema mesta za cveće, leptiriće i proleće. Naduvenog stomaka, sa masnom kosom, glavoboljom i živcima napetim ko strune sigurno se ne osećate srećno i poletno i puni energije. To ima samo u nebuloznim reklamama za uloške.

 

Pa dobro, da bismo znali kako smiriti nervozu tokom PMS-a, treba da se izborimo sa uzrocima, zar ne?

 

Masnu kosu lako ćete oprati, popićete lek za glavobolju i naposletku neki lek protiv nadutosti ili ćete povesti računa o svojoj ishrani.

 

Prosto k'o pasulj, zar ne?

 

Dok ne dođete do stavke sa živcima i osećaja da vam se svet okrenuo naopačke i da vam je sopstvena koža 3 broja manja.

Uzrok toga može biti sledeće:

 

Povećan nivo kortizola ili hormona stresa neposredno pred menstruaciju. A još ako ste inače pod dugoročnim stresom pa nivo kortizola koji raste probija granice, nateže nerve i stvara nervozu, još ste podložniji ovom uzroku.

Hormoni igraju tu bitnu ulogu, jer od njih zavisi kako telo reaguje na neurotransmitere u telu.

 

Činjenica da ste žensko. Ne, nismo hteli da vam otkrijemo toplu vodu i obavestimo vas da je PMS ženska boljka, pa samim tim i nervoza u PMS. Ali činjenica je da su žene po prirodi sklonije nervozi, anksioznosti, depresiji, promenama raspoloženja. Uzrok tome mogu biti i socijalni faktori i savremen način života koji je danas previše opterećujuć za žene jer treba da se ostvare u raznim ulogama - kao majke, poslovne žene, domaćice, supruge. Tokom PMS je teško pohvatati sve te uloge koje opterućuju i gle čuda - eto nervoze!

 

Nemaju sve žene iste PMS simptome, ali 85% žena ima PMS. Većina od tih 85% ima nervozu na spisku tegoba, sve ih iritira i lako planu. To uopšte nije naivna stvar, jer na ovaj način mogu da se naruše neki brakovi, veze, poslovni odnosi. Isto tako ne postoji univerzalan odgovor kako smanjiti nervozu.

 

Poprilično smo sigurni da ste do sada pročitale bezbroj saveta kako se rešiti PMS-a prirodnim putem. Klasika -vežbajte, jedite zdravo, pijte čajeve... NIste uspele? Verujemo, jer nije ni lako. Kome je do vežbanja u 3 broja manjoj koži i do semenki i pahuljica kada vam se jede čokolada. Kome je do druženja sa pozitivnim ljudima kada vam ni sopstveno društvo ne prija.Verovatno zato i čitate ovaj članak!

Preporučujemo sledeće proverene načine kako smiriti nervozu:

 

  • Meditirajte. Nije važno da li umete da ispraznite um, ali je važno da tokom dana odvojite malo vremena za sebe i popričate sami sa sobom. Ili ćutite sami sa sobom,svejedno.

 

  • Konvertujte bes u slova. Zapišite šta osećate na papir, u dnevnik ili otvorite blog. Ko zna, sutra možda bude bestseler među hororima i psiho-dramama. Nemojte da idete u kriminalistički žanr, ma koliko imate želju da ubijete šefa, vozača autobusa, supruga, svakoga...

 

  • Napravite listu stvari koje treba da uradite. Nervoza u PMS-u često je posledica toga što ne možete da pohvatate gomile obaveza koje imate. Napravite prioritete. Odložite za bolje dane sve što može da se odloži. Ostalo stavite na spisak i završavajte redom. Preporučljivo je da počnete od najtežeg zadatka dok još imate najviše energije i živaca, pa da idete ka lakšim.

 

  • Nabavite boksersku vreću ili sličnu stvar za udaranje. Prvo, izbacićete bes, a drugo, možete sjajno oblikovati svoje telo.

 

  • Pratite svoje simptome. Za to vam mogu poslužiti neke od aplikacija za praćenje menstrualnog ciklusa. Možete otkriti neko pravilo po kojem se vaša nervoza javlja.

 

  • Naoružajte se lavandom. Možda to nije vaš omiljeni miris niti biste nosili taj parfem, ali studije su dokazale da miris lavande opušta i smiruje živce. Osim toga, može vas rešiti i glavobolje. Stavite ga pod jastuk da lepše spavate, pored računara da uživate u sufovanju internetom (u ormar da oterate moljce ukoliko imate vunenu odeću, ili prosto da očuvate svežinu) ili skuvajte čaj od lavande.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs