Odlične vesti

Umerene količine kafe su zdrave: Samo kada je pijete u ovo doba!

Kofein je dobar za podticanje metabolizma, smanjiće i rizik od nastanka dijabetesa, ali i smanjiti opasnost od prerane smrti

Medicina
15:48h Autor:
Umerene količine kafe su zdrave: Samo kada je pijete u ovo doba!
Foto: Shutterstock

Jutarnja kafa može se čak ubrojati u jedan od postulata zdravog života zbog svih pozitivnih efekata koje umerena konzumacija ima na organizam, no samo ako je pijete nakon doručka, a ne na prazan želudac.

Kvalitetan doručak, zdrave namirnice, dnevna fizička aktivnost samo su neke od stvari kojima mnogi pridaju pažnju u realizaciji zdravijeg načina života. No, uprkos tom trudu, istovremeno mnogi nesvesno rade nešto što itekako može narušiti zdravlje. Evo o čemu je reč...

Čudotvoran napitak: Ovo je kafa uz pomoć koje je čovek skinuo 40 kilograma!

foto: Profimedia

Recimo - ispijanje kafe na prazan želudac studije su pokazale kako je kofein dobar za podsticanje metabolizma, smanjiće i rizik od nastanka dijabetesa, ali i opasnost od prerane smrti. Ali to ne znači da će jutarnja šoljica kafe na prazan želudac biti dobar izbor.

Nutricionistica Eliza Sevidž pojasnila je da tokom noći možemo dehidrirati, posebno za vreme zimskih meseci i pod uticajem grejanja tokom noći. Ispijanje kafe na prazan želudac samo će pogoršati stanje dehidracije te je ujutro potrebno na prazan želudac prvo popiti vodu, savetuju stručnjaci.

Uz to, potrebno je pre toga doručkovati, jer želudac mogu vrlo lako iziritirati jutarnje doze kofeina, pa budite pametni - prvo doručak, a tek nakon toga kafa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs