Korisno znati

Prvi simptom respiratorne infekcije: Kako da izlečite kašalj prirodnim putem

Da li ste znali da je izdah pri iskašljavanju neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa mogu da lete brzinom i od preko 150 km/sat?!

Medicina
Autor:
Prvi simptom respiratorne infekcije: Kako da izlečite kašalj prirodnim putem
Foto: Shutterstock

Grip je najrasprostranjenija respiratorna infekcija zaraznog tipa, sa kojim se gotovo svaki čovek u životu suoči bar nekoliko puta.

Epidemija gripa uglavnom počinje krajem godine, a završava se u aprilu. Može biti veoma opasna, ako se ne leči, zbog čega svake godine odnese i nekoliko stotina hiljada žrtava.

Ono što je kod gripa veoma opasno, jeste to što simptomi mogu lako da zavaraju, jer podsećaju na prehladu, zbog koje većina ljudi ne posećuje lekara.

Upravo je zato jako važno da potražite stručnu pomoć ukoliko simptomi ne prolaze nakon nekoliko dana.

Jedan od prvih simptoma respiratorne infekcije svakako je kašalj. Ovaj odbrambeni refleks započinje nadražajem, nakon kojeg sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana, što mi čujemo kao kašalj.

Da li ste znali da je izdah pri iskašljavanju neverovatno snažan, tako da izbačene kapljice iz disajnih organa mogu da lete brzinom i od preko 150 km/sat?!

Kašalj može biti suv i produktivan. Suvi nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva, dok se produktivni javlja kada su pluća puna sekreta, pa se kašljem sekret izbacuje. Obično se radi o bronhitisu, a ređe o upali pluća.

foto: Shutterstock

Kada osetite prve simptome respiratornih infekcija, potrebno je da što pre delujete, kako biste skratili trajanje simptoma i ubrzali proces izlečenja. To podrazumeva uvođenje i izbacivanje nekih navika, makar u tom periodu:

Izbacite:

- Kafu, slatkiše, brzu hranu, grickalice - Boravak u zagušljivim prostorijama - Pušenje i alkohol - Teži fizički napor

Uvedite:

- Spavanje bar 8 sati - Topli napici i domaće supe - Boravak bar 30 minuta na svežem vazduhu - Redovno provetravanje prostorija - Dobar preparat za iskašljavanje

Prilikom odabira preparata, konsultujte se sa vašim lekarom ili farmaceutom. Neka vam pomogne da odaberete ono što je za vas najbolje - sirup, kapi za inhalaciju ili tablete, a ono o čemu prvo treba da vodite računa jeste da je preparat klinički ispitan, namenjen smanjivanju gustine sluzi i potpuno bezbedan za upotrebu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs