Istraživanje

Posttraumatski poremećaj utiče na kilažu

Naučnici napominju da je uticaj posttraumatskog stresnog poremećaja na telesnu masu bio prisutan bez obzira na ostale faktore rizika za gojaznost, kao što je na primer depresija
Medicina
16:26h Autor:
Posttraumatski poremećaj utiče na kilažu
Foto: Shutterstock

Istraživanje sprovedeno na Kolumbija univerzitetu ukazuje na povezanost posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i povećanja telesne mase.

Podaci koje je objavio stručni časopis "JAMA Psyciatry" prikupljeni su od oko 50.000 ispitanica praćenih od 1989. do 2009. godine. Učesnice istraživanja su na njegovom početku bile stare od 22 do 44 godine, a pokazalo se da je prisutnost simptoma PTSP-a bila povezana s prosečno 36 odsto većim rizikom za nakupljanje suvišnih kilograma i gojaznost, piše Pliva.

Naučnici napominju da je uticaj PTSP-a na telesnu masu bio prisutan bez obzira na ostale faktore rizika za gojaznost, kao što je na primer depresija.

Prema njihovim rečima, ovakve nalaze je moguće objasniti delovanjem hormona stresa koji snažno utiču na metabolizam. Iako je ova studija sprovedena samo uz učešće žena, istraživači veruju da uočena veza PTSP-a i gojaznosti postoji i kod muškaraca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs