Istraživanje

Od stresa sporije zarastaju rane?

Rane osoba koje su bile najmanje pod stresom zarastale su u proseku dva puta brže nego kod onih koji su imali viši nivo stresa, pokazalo je istraživanje britanskog naučnika
Medicina
19:22h Autor:
Od stresa sporije zarastaju rane?
Foto: Shutterstock

Istraživanje o delovanju psiholoških uzročnika na zaceljenje i oporavak pokazalo je da stres može da bude odgovoran za sporije zarastanje rana.

Profesor Džon Vejnman, psiholog koji se bavi proučavanjem zdravlja na Institutu za psihijatriju pri poznatom britanskom univerzitetu Kings Koledž London objasnio je da su istraživanja pokazala da stres i anksioznost mogu značajno da utiču na zaceljenje rana, ali i na druge aspekte oporavka. Inače, tokom istraživanja na zdravim dobrovoljcima napravljene su male ranice, slične onima koje ostaju posle biopsije, a prethodno je kod svakoga od njih procenjen nivo stresa uz pomoć standardnih upitnika, prenosi Moj doktor.

Rane su se pratile tokom tri sedmice uz pomoć posebne ultrazvučne tehnike koja je omogućila precizno praćenje promena oblika rane. Analiza je pokazala da postoji veza između nivoa stresa i brzine zaceljenja rana, tako da su rane osoba koje su bile najmanje pod stresom zarastale u proseku dva puta brže nego rane onih koji su imali najviši nivo stresa. Promene u nivou kortizola, hormona koji se oslobađa u stresnim situacijama, bile su u skladu sa uočenim razlikama u brzini zarastanja rana.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

StresRane