Veliki faktor rizika

Jedan od glavnih krivaca za 40% slučajeva raka: Ostaćete u potpunom šoku!

I u Srbiji ovo stanje je sve veći problem

Medicina
Autor:
Jedan od glavnih krivaca za 40% slučajeva raka: Ostaćete u potpunom šoku!
Foto: Shutterstock

Verovali ili ne, više od 40 odsto slučajeva raka dijagnostikovanih u Americi povezani su sa gojaznošću i viškom kilograma! To je zaključak studije sprovedene u Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prema izveštaju stručnjaka, višak kilograma povećava rizik od čak 13 vrsta raka, a u Sjedinjenim Američkim državama trenutno je čak 630 hiljada slučajeva obolelih od raka, povezanih sa prekomernom težinom!

Još jedan dokaz koji ide u prilog ovim tvrdnjama naučnika jeste činjenica da se broj obolelih od kancera koji su i gojazni povećao za 7 odsto, dok je broj pacijenata obolelih od raka koji imaju normalnu težinu - smanjen, prenosi Womens Health.

Ono što je najgore, jeste to što više od polovine stanovništva nije ni svesno da gojaznost povećava rizik za razvoj opake bolesti.

Međunarodna agencija za istraživanje raka otkrila je i koji su to tipovi raka kojima gojaznost može da bude jedan od uzroka:

Odbio hemioterapiju, dočekao 102. rođendan: Deka nadživeo lekare i otkrio recept kojim se rešio raka

foto: Shutterstock

- Tumor na mozgu

- Multipli mijelom (Rak koji se stvara u belim krvnih zrncima)

- Rak jednjaka

- Rak štitne žlezde

- Rak dojke u menopauzi

- Rak žučne kese

- Rak u abdomenu

- Rak jetre

- Rak pankreasa

- Rak bubrega

- Rak jajnika

- Rak materice

- Rak debelog creva

Naučnici su otkrili i da je gojaznost kao faktor rizika za rak mnogo veći kod žena nego kod muškaraca - studija je otkrila da je taj procenat 55 odsto kod žena, a 24 kod pripadnika jačeg pola. Podaci se, naravno, odnose na ispitanike koji su učestvovali u istraživanju.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs